Zapékané brambory se smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapékané brambory se smetanou
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Šárka Hnízdová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 27561 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
1 kg | Brambory |
1 kávová lžička | Kari koření |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička | Pepř bílý |
250 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
1 kávová lžička | Sůl |
300 g | Sýr Eidam cihla 40% |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 101,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 28,8mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 25,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Kari koření, Paprika mletá sladká, Pepř bílý, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Olej olivový, Smetana 16% (pochoutková), Sýr Eidam cihla 40% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapékané brambory se smetanou postup přípravy receptu:
1 | Nejprve uvaříme brambory ve slupce v osolené vodě, slupku po uvaření oloupeme a brambory nakrájíme na plátky. |
2 | Formu na zapékání vymažeme máslem a vyložíme plátky brambor. |
3 | Takto pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 15 minut při 150 °C. |
4 | V hrnci zahřejeme olej a smetanu, poté přimícháme pepř, sůl, kari a papriku. |
5 | Směs nalijeme na brambory a ty dáme ještě na pět minut zapéct. |
6 | Nakonec posypeme strouhaným sýrem a můžeme servírovat. |