Recept

Hovězí polévka s máslovými knedlíčky

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 140 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 105 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (34%)
ID receptu: 27676
Kategorie: Čiré polévky

Ingredience

Hovězí světlý vývar
1 ks Bobkový list
200 g Celer bulvový
1 ks Česnek
1 ks Chilli paprička
1 ks Cibule
800 g Hovězí maso přední
1 ks Mrkev kořen
1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
200 g Petržel kořen
1 ks Pórek
1 kávová lžička Sůl
1,5 l Voda pitná
Hovězí polévka s máslovými knedlíčky
200 g Květák
30 g Máslo čerstvé
0,1 l Mléko polotučné
125 g Mouka pšeničná hrubá
1 polévková lžíce Pažitka
2 špetka Pepř bílý
1 polévková lžíce Petržel - nať
0,5 kávová lžička Sůl
2 ks Vejce slepičí
4 polévková lžíce Zakysaná smetana

Nutriční hodnoty jedné porce

34% Kalorie 670 kcal
Kilojoule 2 802kJ
14% Sacharidy 51 g
151% Tuky 113 g
31% Sodík 612 mg
97% Bílkoviny 54 g

Hovězí polévka s máslovými knedlíčky postup přípravy receptu:

1

Omyjeme pažitku s petrželkou kudrnkou, drobně pokrájíme. Do menšího hrnce si dáme ohřát 125 ml mléka s 30 g másla. Když je máslo rozpuštěné (mléko nesmí být horké), přimícháme 125 g hrubé mouky a směs necháme vychladnout. Pak přidáme 2 celá vajíčka, 1/2 lžíce pokrájené pažitky a 1/2 lžíce petrželky, špetku bílého pepře. Směs na knedlíčky dobře vymícháme a rukou vytvarujeme knedlíčky.

2

200 g květáku omyjeme a rozdělíme na růžičky.

3

V hrnci přivedeme k varu 1 litr čistého hovězího vývaru. Do polévky vložíme máslové knedlíčky, které pomalu vaříme a po 2-3 minutách přidáme květák. Vaříme přibližně dalších 8-10 minut. Polévku dochutíme solí a špetkou pepřem.

4

Každou porci ozdobíme 1 lžicí zakysané smetany se špetkou pokrájených bylinek.

5

Hovězí světlý vývar [27325]:

6

Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.

7

Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.

8

Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.

9

Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.

10

Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.

11

Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept