Venkovská cibulačka s knedlíčky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 220 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Venkovská cibulačka s knedlíčky
Celkový čas: | 220 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 180 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 27677 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
Cibulačka | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
200 g | Celer bulvový |
1 ks | Česnek |
1 špetka | Chilli koření mleté |
1 ks | Chilli paprička |
1 ks | Cibule |
150 g | Cibule červená |
0,5 kávová lžička | Citronová šťáva |
800 g | Hovězí maso přední |
0,5 kávová lžička | Kmín římský |
20 g | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Nakládaný zelený pepř |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 špetka | Pepř bílý |
200 g | Petržel kořen |
0,5 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 ks | Pórek |
1 kávová lžička | Sůl |
1 dl | Víno bílé |
1,5 l | Voda pitná |
Venkovská cibulačka s knedlíčky | |
300 g | Hovězí kýta |
400 g | Kosti hovězí morkové |
50 g | Mouka polohrubá |
1 kávová lžička | Paprika červená |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 187,9mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 69,9mg |
Vitamín E | 3,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Chilli koření mleté, Chilli paprička, Cibule, Citronová šťáva, Hovězí maso přední, Kmín římský, Olej slunečnicový, Pepř bílý, Petržel kořen, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Hovězí kýta, Paprika červená, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule červená, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Petržel - nať, Pórek, Kosti hovězí morkové, Mouka polohrubá, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Nakládaný zelený pepř nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Venkovská cibulačka s knedlíčky postup přípravy receptu:
1 | Do 1,3 litru cibulačky dáme vařit 3 morkové kosti (400 g) a 300 g kýty bez kosti. Vaříme do změknutí masa přibližně 90 minut. Polévku scedíme a pokrájené maso na kostky vrátíme zpět do vývaru. Morek z kostí vyjmeme, dáme ho do misky, přidáme k němu polohrubou mouku, vejce, špetku soli s pepřem, směs dobře vymícháme a vytvarujeme knedlíčky, které povaříme přibližně 5-7 minut, polévku dochutíme červenou paprikou, solí a podáváme. |
2 | Cibulačka [27432]: |
3 | Oloupanou červenou cibuli pokrájíme na tenká kolečka. Omytou a odkapanou petrželovou nať pokrájíme nadrobno. Oloupaný česnek prolisujeme. |
4 | V hrnci na rozpáleném másle s olejem cibuli zpěníme, přidáme petrželovou nať s česnekem a pod pokličkou dusíme 3-5 minut, pak směs zalijeme 1 litrem scezeného hovězího vývaru, přidáme 1 dl bílého vína, drcený římský kmín, pár kapek citronové šťávy a polévku dochutíme špetkou chilli, solí, bílým pepřem a podáváme. |
5 | Hovězí světlý vývar [27325]: |
6 | Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka. |
7 | Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené. |
8 | Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku. |
9 | Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto by jsme měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru. |
10 | Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme. |
11 | Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu. |