Jemná zelňačka s rýží a debrecínskými klobásami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jemná zelňačka s rýží a debrecínskými klobásami
Jemná zelňačka s rýží a debrecínskými klobásami
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 27683 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
1 ks | Cibule |
1 špetka | Cukr krupice |
300 g | Klobása debrecínská |
1 kávová lžička | Kmín celý |
1 hrst | Majoránka čerstvá |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 špetka | Pepř černý mletý |
250 g | Rýže neloupaná (Natural) |
200 g | Smetana zakysaná 12% |
2 špetka | Sůl |
1 l | Voda pitná |
100 g | Výhonky Alfalfa - vojtěškové klíčky |
1 l | Vývar zeleninový |
500 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 57g |
---|---|
Cholesterol | 3,0mg |
Draslík | 626,6mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 44,0mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Cukr krupice, Kmín celý, Olej rostlinný, Rýže neloupaná (Natural), Sůl, Voda pitná, Výhonky Alfalfa - vojtěškové klíčky, Zelí kysané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Klobása debrecínská, Majoránka čerstvá, Pepř černý mletý, Smetana zakysaná 12%, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jemná zelňačka s rýží a debrecínskými klobásami postup přípravy receptu:
1 | Podle návodu uvaříme rýži v osolené vodě. Cibuli nakrájíme na kostičky. |
2 | V hrnci zahřejeme olej, osmahneme na něm cibuli a zalijeme zeleninovým vývarem. |
3 | Zelí nakrájíme na menší kousky a přidáme do hrnce s vývarem. Vložíme také bobkový list, kmín a 2 snítky majoránky. |
4 | Přiklopíme a při mírné teplotě za občasného zamíchání vaříme asi 25 minut. Podle chuti osolíme, opepříme a přidáme cukr. |
5 | Z vývaru vyjmeme majoránku a bobkový list. Přidáme na plátky nakrájenou klobásu a rýži a vaříme ještě 10 minut. |
6 | Polévku servírujeme ozdobenou kopečkem kyselé smetany, výhonky Alfalfa a lístky majoránky. |
Poznámka
Místo debrecínské klobásy lze též použít telecí klobásu.