Mražený krém s oříšky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mražený krém s oříšky
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Marsalka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (27%) |
ID receptu: | 27706 |
Kategorie: | Krémy, polevy |
Ingredience
375 g | Cukr krupice |
500 ml | Mléko polotučné |
30 ml | Olej stolní |
125 g | Ořechy lískové |
6 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vanilkový lusk |
250 ml | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 102g |
---|---|
Cholesterol | 604,5mg |
Draslík | 351,6mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,5mg |
Vitamín E | 6,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Olej stolní, Ořechy lískové, Vaječný žloutek slepičí, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mražený krém s oříšky postup přípravy receptu:
1 | Mléko svaříme se 100 g cukru a rozřízlým vanilkovým luskem. Odstavíme a necháme přiklopené louhovat 10 minut. |
2 | Žloutky ušleháme se 110 g cukru do bílé pěny. |
3 | Z mléka vyjmeme vanilku a opět uvedeme k varu. Pár lžic horkého mléka vmícháme ke žloutkům, promícháme a poté vlijeme celý zbytek mléka. |
4 | Směs ohříváme a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. |
5 | Odstavíme z plotny a postupně vmícháme zakysanou smetanu. Hrnec s krémem dáme do studené vodní lázně. |
6 | Oříšky opražíme v troubě při 180 °C a zbavíme je slupek. |
7 | Ze zbytku cukru a trošky vody uvaříme tmavý karamel. |
8 | Oříšky rozložíme na mramorovou desku pomazanou olejem a zalijeme karamelem. Necháme vystydnout, poté rozdrolíme na menší kousky. |
9 | Kousky smícháme s vystydlým krémem, přelijeme do formy a dáme do mrazáku ztuhnout. |