Hovězí půlnoční vývar - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 155 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hovězí půlnoční vývar
Celkový čas: | 155 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 130 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 27742 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Vývar z kostí s červeným vínem | |
---|---|
250 g | Celer bulvový |
2 ks | Cibule |
350 g | Hovězí oháňka |
350 g | Hovězí žebra |
350 g | Kosti hovězí morkové |
30 g | Máslo čerstvé |
2 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
4 kávová lžička | Pažitka |
4 ks | Pepř 4 barev |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel - nať |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
2 ks | Rajčata |
2 kávová lžička | Sůl |
5 polévková lžíce | Víno portské |
1,5 l | Voda pitná |
30 g | Zelí hlávkové bílé |
Hovězí půlnoční vývar | |
2 stroužek | Česnek |
2 špetka | Chilli koření mleté |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
80 ml | Rajčatová šťáva |
80 ml | Šťáva karotková |
0,5 kávová lžička | Sůl |
200 ml | Víno červené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 77g |
---|---|
Cholesterol | 71,1mg |
Draslík | 785,3mg |
Vláknina | 131g |
Vitamín A | 402,5mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 24,4mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Hovězí žebra, Olej slunečnicový, Paprika mletá sladká, Pažitka, Rajčata, Sůl, Voda pitná, Zelí hlávkové bílé, Česnek, Chilli koření mleté, Cukr krupice, Šťáva karotková, Sůl, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí oháňka, Kosti hovězí morkové, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř 4 barev, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Protlak rajčatový, Víno portské, Petržel kudrnka, Rajčatová šťáva mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hovězí půlnoční vývar postup přípravy receptu:
1 | Do hrnce nalijeme 80 ml rajčatové šťávy, 80 ml zeleninové šťávy, 200 ml červeného vína, přidáme 2 špetky chilli, 2 prolisované stroužky česneku a dolijeme 800 ml vývaru z kostí. Podle chuti přidáme cukr, sůl, polévku přivedeme k varu, povaříme ji 1-2 minuty, posypeme omytou pokrájenou petrželkou a podáváme. |
2 | Vývar z kostí s červeným vínem [27736]: |
3 | Scezený vývar z kostí (1 litr) s pokrájeným masem přivedeme k varu, přidáme do něj 5 lžic portského červeného vína, 2 lžíce rajského protlaku a ½ lžičky mleté červené papriky. Vývar vaříme při mírné teplotě 5 -7 minut. |
4 | Pažitku omyjeme, pokrájíme nadrobno. Polévku dochutíme solí a každou porci posypeme 1 lžičkou pažitky. |
5 | Hovězí vývar z kostí [27725]: |
6 | Hovězí kosti, žebra a volskou oháňku dobře omyjeme, necháme odkapat, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Když voda s kostmi a masem přijde k varu, zmírníme teplotu a necháme pomalu probublávat. |
7 | Očistíme a omyjeme česnek, mrkev, petržel s celerem a přidáme do vody k masu. Oloupanou cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme dozlatova v pánvi na rozehřátém másle s olejem. Pak ji přidáme do vařícího vývaru s 10 zrnkami barevného pepře a vývar budeme pomalu vařit 2 hodiny. Přibližně 30 minut před dovařením vložíme do vývaru 2 omytá rozkrojená rajčata a 1 list hlávkového zelí (asi 30g). |
8 | Po uvaření kosti vyjmeme, maso obereme a pokrájíme na kousky. Vývar scedíme, ochutíme solí, mletým pepřem, pokrájené maso vrátíme do vývaru a podáváme. |