Redukční polévka s černým kořenem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 180 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Redukční polévka s černým kořenem
Celkový čas: | 180 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 140 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 27815 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
trojobal | |
---|---|
0,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
50 g | Strouhanka |
2 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Hovězí světlý vývar [27325] | |
1 ks | Bobkový list |
200 g | Celer bulvový |
1 ks | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
1 ks | Cibule |
800 g | Hovězí maso přední |
1 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Nakládaný zelený pepř |
200 g | Petržel kořen |
1 ks | Pórek |
1 kávová lžička | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
Redukční polévka s černým kořenem | |
200 g | Černý kořen |
150 g | Hříbky čerstvé |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 38g |
---|---|
Cholesterol | 188,3mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 5g |
Vitamín B6 | 1,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 90,3mg |
Vitamín E | 2,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Olej slunečnicový, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí, Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Chilli paprička, Cibule, Hovězí maso přední, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná, Černý kořen, Hříbky čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Pórek, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Nakládaný zelený pepř nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Redukční polévka s černým kořenem postup přípravy receptu:
1 | Černý kořen omyjeme, oloupeme a pokrájíme přibližně na 5-7cm kousky. Připravíme do tří misek trojobal: hladkou mouku, rozšlehané osolené vajíčko a strouhanku. Kousky černého kořene postupně obalíme v hladké mouce, vajíčku a strouhance, potom je dozlatova usmažíme v rozpáleném oleji s máslem. |
2 | Bílé hříbky očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Omytou petrželku drobně pokrájíme. |
3 | V hrnci přivedeme k varu 1 litr čistého hovězího světlého vývaru(bez masa a petrželky), přidáme do něj pokrájené hříbky a pomalu vaříme přibližně 10-12 minut. Pak do vývaru vložíme pokrájenou petrželku, necháme ji přejít varem a hrnec odstavíme z plotny. Do misek rozdělíme usmažené porce černého kořene, zalijeme horkým vývarem a ihned podáváme. |
4 | Hovězí světlý vývar [27325]: |
5 | Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě její poloviny, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka. |
6 | Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litrem studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené. |
7 | Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku. |
8 | Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru. |
9 | Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme. |
10 | Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu. |