Jarní šťovíková polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 170 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jarní šťovíková polévka
Celkový čas: | 170 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 130 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 27851 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
Hovězí vývar z kostí | |
---|---|
250 g | Celer bulvový |
2 ks | Cibule |
350 g | Hovězí oháňka |
350 g | Hovězí žebra |
350 g | Kosti hovězí morkové |
30 g | Máslo čerstvé |
2 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
4 ks | Pepř 4 barev |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel - nať |
2 ks | Rajčata |
2 kávová lžička | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
30 g | Zelí hlávkové bílé |
Jarní šťovíková polévka | |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
150 g | Kapusta růžičková |
100 g | Květák |
100 g | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
50 g | Šťovík |
0,5 kávová lžička | Sůl |
2 dl | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 60g |
---|---|
Cholesterol | 97,1mg |
Draslík | 768,4mg |
Vláknina | 109g |
Vitamín A | 281,6mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 32,5mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Hovězí žebra, Olej slunečnicový, Rajčata, Sůl, Voda pitná, Zelí hlávkové bílé, Cukr krupice, Květák, Pepř bílý, Sůl, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí oháňka, Kosti hovězí morkové, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř 4 barev, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Kapusta růžičková, Mrkev kořen, Šťovík mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jarní šťovíková polévka postup přípravy receptu:
1 | Květák, růžičkovou kapustu a mrkev očistíme a omyjeme. Květák rozdělíme na růžičky, mrkev pokrájíme na kostky a omyté šťovíkové listy nakrájíme na nudličky. |
2 | Čistý scezený vývar z kostí (bez masa) přivedeme k varu, vložíme do něj pokrájenou zeleninu a pomalu ji vaříme 15 minut. Když je zelenina měkká, přimícháme do polévky 2 dl zakysané smetany, promícháme, dochutíme solí, cukrem a podáváme. |
3 | Hovězí vývar z kostí [27725]: |
4 | Hovězí kosti, žebra a volskou oháňku dobře omyjeme, necháme odkapat, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Když voda s kostmi a masem přijde k varu, zmírníme teplotu a necháme pomalu probublávat. |
5 | Očistíme a omyjeme česnek, mrkev, petržel s celerem a přidáme do vody k masu. Oloupanou cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme dozlatova v pánvi na rozehřátém másle s olejem. Pak ji přidáme do vařícího vývaru s 10 zrnkami barevného pepře a vývar budeme pomalu vařit 2 hodiny. Přibližně 30 minut před dovařením vložíme do vývaru 2 omytá rozkrojená rajčata a 1 list hlávkového zelí (asi 30g). |
6 | Po uvaření kosti vyjmeme, maso obereme a pokrájíme na kousky. Vývar scedíme, ochutíme solí, mletým pepřem, pokrájené maso vrátíme do vývaru a podáváme. |