Polévka s jarní zeleninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka s jarní zeleninou
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 27888 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
vývar | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
200 g | Celer bulvový |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
800 g | Hovězí oháňka |
200 g | Mrkev kořen |
4 ks | Nové koření celé |
3 polévková lžíce | Olej sezamový |
150 g | Pastinák |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
1 ks | Rajčata |
2 ks | Šalotka |
2 kávová lžička | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
jarní zelenina | |
100 g | Brokolice |
100 g | Celer řapíkatý |
100 g | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Polévka s jarní zeleninou | |
1 ks | Ananas |
1 dl | Víno portské |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 55g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 998,8mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 81,9mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Chilli paprička, Nové koření celé, Olej sezamový, Pepř černý celý, Rajčata, Šalotka, Sůl, Voda pitná, Celer řapíkatý, Sůl, Ananas mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí oháňka, Mrkev kořen, Pastinák, Brokolice, Mrkev kořen, Petržel kudrnka, Víno portské mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka s jarní zeleninou postup přípravy receptu:
1 | Volskou oháňku dobře omyjeme, nasekáme ji na několik kusů a v hrnci na rozpáleném oleji prudce dozlatova orestujeme. Zalijeme horkou vodou, přidáme očištěnou, omytou a nahrubo pokrájenou kořenovou zeleninu: mrkev, celer, pastinák. Doložíme koření: bobkový list, celý pepř, nové koření a oloupaný česnek. Cibule očistíme jen z vrchní slupky, rozkrojíme je napůl a v pánvi bez tuku osmažíme rozkrojené strany do zlatohněda. Takto opečené cibule i se slupkou přidáme do vývaru k oháňce a polévku pomalu vaříme přibližně 100 minut. Polévka musí jen probublávat. Půl hodiny před dovařením přidáme 1 omyté rozkrojené rajče, malou celou chilli papričku a 2 lžičky soli. |
2 | Mezi tím, co se nám bude vařit vývar s oháňkou, očistíme a omyjeme řapíkatý celer, petrželovou nať, mrkev, brokolici a květák. Brokolici s květákem rozdělíme na malé růžičky, řapíkatý celer a mrkev pokrájíme na tenká kolečka. Petrželovou nať kudrnku drobně pokrájíme a odložíme do misky zvlášť. |
3 | Uvařený vývar z oháňky scedíme a maso z oháňky obereme, pokrájíme na kousky a odložíme do misky. |
4 | Do vývaru dáme všechnu pokrájenou čerstvou zeleninu a pomalu ji vaříme 15-20 minut. Pak doložíme pokrájené maso, polévku dochutíme |
5 | 1 dl ananasové šťávy, 1 dl portského vína a solí. |
6 | Každou porci posypeme petrželkou kudrnkou. |