Zelná polévka s ananasovou šťávou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 180 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zelná polévka s ananasovou šťávou
Celkový čas: | 180 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 140 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 27966 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Polévka s jarní zeleninou | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
100 g | Brokolice |
200 g | Celer bulvový |
100 g | Celer řapíkatý |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
800 g | Hovězí oháňka |
100 g | Mrkev kořen |
4 ks | Nové koření celé |
3 polévková lžíce | Olej sezamový |
150 g | Pastinák |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
1 ks | Rajčata |
2 ks | Šalotka |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 dl | Víno portské |
1,5 l | Voda pitná |
Zelná polévka s ananasovou šťávou | |
2 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
1 dl | Džus ananasový |
3 polévková lžíce | Husí sádlo |
2 kávová lžička | Kopr čerstvý |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2,5 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
0,5 kávová lžička | Sůl |
600 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 44g |
---|---|
Cholesterol | 15,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 103,2mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Celer řapíkatý, Česnek, Chilli paprička, Nové koření celé, Olej sezamový, Pepř černý celý, Rajčata, Šalotka, Sůl, Voda pitná, Cibule, Cukr krupice, Džus ananasový, Husí sádlo, Kopr čerstvý, Sůl, Zelí kysané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brokolice, Hovězí oháňka, Mrkev kořen, Pastinák, Petržel kudrnka, Víno portské, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zelná polévka s ananasovou šťávou postup přípravy receptu:
1 | Kysané zelí, pokud je velmi kyselé, propláchneme pod tekoucí vodou a necháme odkapat. Oloupanou cibuli drobně pokrájíme. Čerstvý kopr omyjeme a drobně pokrájíme. |
2 | V hrnci na rozpáleném husím sádle cibuli osmažíme dozlatova, přidáme k němu kysané zelí, promícháme a zakryjeme pokličkou a zelí s cibulkou podusíme 5-7 minut, a zalijeme ho 1 litrem zeleninového vývaru s jarní zeleninou. Polévku přivedeme k varu, pak zmírníme teplotu, přimícháme 2,5 lžíce rajského protlaku, 1 dl ananasové šťávy, podle chuti dosolíme, opepříme a dosladíme lžičkou cukru. |
3 | Každou porci posypeme polovinou lžičky pokrájeného kopru. |
4 | Polévka s jarní zeleninou [27888]: |
5 | Volskou oháňku dobře omyjeme, nasekáme ji na několik kusů a v hrnci na rozpáleném oleji ji prudce dozlatova orestujeme. Zalijeme ji horkou vodou, přidáme očištěnou, omytou a nahrubo pokrájenou kořenovou zeleninu: mrkev, celer, pastinák. Doložíme koření: bobkový list, celý pepř, nové koření a oloupaný česnek. Cibule očistíme jen z vrchní slupky, rozkrojíme je napůl a v pánvi bez tuku osmažíme rozkrojené strany do zlatohněda. Takto opečené cibule i se slupkou přidáme do vývaru k oháňce a polévku pomalu vaříme přibližně 100 minut. Polévka musí jen probublávat. Půl hodiny před dovařením přidáme 1 omyté rozkrojené rajče, malou celou chilli papričku a 2 lžičky soli. |
6 | Mezi tím, co se nám bude vařit vývar s oháňkou, očistíme a omyjeme řapíkatý celer, petrželovou nať, mrkev, brokolici a květák. Brokolici s květákem rozdělíme na malé růžičky, řapíkatý celer a mrkev pokrájíme na tenká kolečka. Petrželovou nať kudrnku drobně pokrájíme a odložíme do misky zvlášť. |
7 | Uvařený vývar z oháňky scedíme a maso z oháňky obereme, pokrájíme na kousky a odložíme do misky. |
8 | Do vývaru dáme všechnu pokrájenou čerstvou zeleninu a pomalu ji vaříme 15-20 minut. Pak doložíme pokrájené maso, polévku dochutíme 1 dl portského vína a solí. |
9 | Každou porci posypeme petrželkou kudrnkou. |