Recept

Zelná polévka s ananasovou šťávou

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 180 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 140 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 27966

Ingredience

Polévka s jarní zeleninou
1 ks Bobkový list
100 g Brokolice
200 g Celer bulvový
100 g Celer řapíkatý
1 ks Chilli paprička
800 g Hovězí oháňka
100 g Mrkev kořen
4 ks Nové koření celé
3 polévková lžíce Olej sezamový
150 g Pastinák
1 kávová lžička Pepř černý celý
1 polévková lžíce Petržel kudrnka
1 ks Rajčata
0,5 kávová lžička Sůl
1,5 l Voda pitná
1 dl Víno portské
2 stroužek Česnek
2 ks Šalotka
Zelná polévka s ananasovou šťávou
2 ks Cibule
1 kávová lžička Cukr krupice
1 dl Džus ananasový
3 polévková lžíce Husí sádlo
2 kávová lžička Kopr čerstvý
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
2,5 polévková lžíce Protlak rajčatový
0,5 kávová lžička Sůl
600 g Zelí kysané

Nutriční hodnoty jedné porce

65% Kalorie 1,290 kcal
Kilojoule 5 397kJ
15% Sacharidy 54 g
47% Tuky 35 g
15% Sodík 307 mg
47% Bílkoviny 26 g

Zelná polévka s ananasovou šťávou postup přípravy receptu:

1

Kysané zelí, pokud je velmi kyselé, propláchneme pod tekoucí vodou a necháme odkapat. Oloupanou cibuli drobně pokrájíme. Čerstvý kopr omyjeme a drobně pokrájíme.

2

V hrnci na rozpáleném husím sádle cibuli osmažíme dozlatova, přidáme k němu kysané zelí, promícháme a zakryjeme pokličkou a zelí s cibulkou podusíme 5-7 minut, a zalijeme ho 1 litrem zeleninového vývaru s jarní zeleninou. Polévku přivedeme k varu, pak zmírníme teplotu, přimícháme 2,5 lžíce rajského protlaku, 1 dl ananasové šťávy, podle chuti dosolíme, opepříme a dosladíme lžičkou cukru.

3

Každou porci posypeme polovinou lžičky pokrájeného kopru.

4

Polévka s jarní zeleninou [27888]:

5

Volskou oháňku dobře omyjeme, nasekáme ji na několik kusů a v hrnci na rozpáleném oleji ji prudce dozlatova orestujeme. Zalijeme ji horkou vodou, přidáme očištěnou, omytou a nahrubo pokrájenou kořenovou zeleninu: mrkev, celer, pastinák. Doložíme koření: bobkový list, celý pepř, nové koření a oloupaný česnek. Cibule očistíme jen z vrchní slupky, rozkrojíme je napůl a v pánvi bez tuku osmažíme rozkrojené strany do zlatohněda. Takto opečené cibule i se slupkou přidáme do vývaru k oháňce a polévku pomalu vaříme přibližně 100 minut. Polévka musí jen probublávat. Půl hodiny před dovařením přidáme 1 omyté rozkrojené rajče, malou celou chilli papričku a 2 lžičky soli.

6

Mezi tím, co se nám bude vařit vývar s oháňkou, očistíme a omyjeme řapíkatý celer, petrželovou nať, mrkev, brokolici a květák. Brokolici s květákem rozdělíme na malé růžičky, řapíkatý celer a mrkev pokrájíme na tenká kolečka. Petrželovou nať kudrnku drobně pokrájíme a odložíme do misky zvlášť.

7

Uvařený vývar z oháňky scedíme a maso z oháňky obereme, pokrájíme na kousky a odložíme do misky.

8

Do vývaru dáme všechnu pokrájenou čerstvou zeleninu a pomalu ji vaříme 15-20 minut. Pak doložíme pokrájené maso, polévku dochutíme 1 dl portského vína a solí.

9

Každou porci posypeme petrželkou kudrnkou.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept