Zahuštěná zelná polévka s bílým vínem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 175 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zahuštěná zelná polévka s bílým vínem
Celkový čas: | 175 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 140 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 27967 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
jíška | |
---|---|
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce | Olej z vlašských ořechů |
Polévka s jarní zeleninou | |
1 ks | Bobkový list |
100 g | Brokolice |
200 g | Celer bulvový |
100 g | Celer řapíkatý |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
800 g | Hovězí oháňka |
100 g | Mrkev kořen |
4 ks | Nové koření celé |
3 polévková lžíce | Olej sezamový |
150 g | Pastinák |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
1 ks | Rajčata |
2 ks | Šalotka |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 dl | Víno portské |
1,5 l | Voda pitná |
Zahuštěná zelná polévka s bílým vínem | |
0,5 kávová lžička | Chilli koření mleté |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
1 dl | Džus ananasový |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 ks | Šalotka |
0,5 kávová lžička | Sůl |
0,5 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
2 dl | Víno bílé |
400 g | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 59g |
---|---|
Cholesterol | 12,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 89,7mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Celer řapíkatý, Česnek, Chilli paprička, Nové koření celé, Olej sezamový, Pepř černý celý, Rajčata, Šalotka, Sůl, Voda pitná, Chilli koření mleté, Cukr krupice, Džus ananasový, Šalotka, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Olej z vlašských ořechů, Brokolice, Hovězí oháňka, Mrkev kořen, Pastinák, Petržel kudrnka, Víno portské, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zahuštěná zelná polévka s bílým vínem postup přípravy receptu:
1 | Hlávkové bílé zelí očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli šalotku oloupeme a drobně pokrájíme. Čerstvý tymián opláchneme pod tekoucí vodou, drobně pokrájíme a odložíme do misky. |
2 | V hrnci si rozehřejeme máslo, cibuli zpěníme, přidáme k ní pokrájené zelí, sůl, chilli, cukr, promícháme a dusíme pod pokličkou 10 minut. Pak přilijeme 8 dl jarního zeleninového vývaru. Když polévka přijde k varu, snížíme teplotu, přidáme 2 dl bílého vína, 1 dl ananasové šťávy a polévku pomalu vaříme 10 minut. |
3 | Během vaření si v malé pánvi rozpálíme 3 lžíce ořechového oleje a na něm opražíme dozlatova (za stálého míchání) 3 lžíce hladké mouky. Takto upraženou jíšku pomalu zamícháme do vařící polévky tak, aby se nám nevytvořily hrudky. Po 5 minutách vaření přidáme pokrájený tymián a polévku podáváme. |
4 | Polévka s jarní zeleninou [27888]: |
5 | Volskou oháňku dobře omyjeme, nasekáme ji na několik kusů a v hrnci na rozpáleném oleji ji prudce dozlatova orestujeme. Zalijeme ji horkou vodou, přidáme očištěnou, omytou a nahrubo pokrájenou kořenovou zeleninu: mrkev, celer, pastinák. Doložíme koření: bobkový list, celý pepř, nové koření a oloupaný česnek. Cibule očistíme jen z vrchní slupky, rozkrojíme je napůl a v pánvi bez tuku osmažíme rozkrojené strany do zlatohněda. Takto opečené cibule i se slupkou přidáme do vývaru k oháňce a polévku pomalu vaříme přibližně 100 minut. Polévka musí jen probublávat. Půl hodiny před dovařením přidáme 1 omyté rozkrojené rajče, malou celou chilli papričku a 2 lžičky soli. |
6 | Mezi tím, co se nám bude vařit vývar s oháňkou, očistíme a omyjeme řapíkatý celer, petrželovou nať, mrkev, brokolici a květák. Brokolici s květákem rozdělíme na malé růžičky, řapíkatý celer a mrkev pokrájíme na tenká kolečka. Petrželovou nať kudrnku drobně pokrájíme a odložíme do misky zvlášť. |
7 | Uvařený vývar z oháňky scedíme a maso z oháňky obereme, pokrájíme na kousky a odložíme do misky. |
8 | Do vývaru dáme všechnu pokrájenou čerstvou zeleninu a pomalu ji vaříme 15-20 minut. Pak doložíme pokrájené maso, polévku dochutíme 1 dl portského vína a solí. |
9 | Každou porci posypeme petrželkou kudrnkou. |