Kapustová polévka s vepřovým masem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 270 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kapustová polévka s vepřovým masem
Celkový čas: | 270 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 225 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 27969 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Hovězí světlý vývar | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
200 g | Celer bulvový |
1 ks | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
1 ks | Cibule |
800 g | Hovězí maso přední |
1 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Nakládaný zelený pepř |
200 g | Petržel kořen |
1 ks | Pórek |
1 kávová lžička | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
Kapustová polévka s vepřovým masem | |
500 g | Brambory |
4 ks | Cibule |
400 g | Kapusta hlávková |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
1 kávová lžička | Majoránka |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,5 dl | Pivo tmavé 10% 3,7% obj. |
1 kávová lžička | Sůl |
600 g | Vepřová plec |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 56g |
---|---|
Cholesterol | 230,5mg |
Draslík | 3g |
Vláknina | 26g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 2,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 227,4mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Chilli paprička, Cibule, Hovězí maso přední, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná, Brambory, Cibule, Kapusta hlávková, Kmín drcený, Majoránka, Sůl, Vepřová plec mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Pórek, Pepř černý mletý, Pivo tmavé 10% 3,7% obj. mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Nakládaný zelený pepř nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Kapustová polévka s vepřovým masem postup přípravy receptu:
1 | Vepřovou plec omyjeme, osušíme, pokrájíme na kostky velikosti sousta. Maso dáme do hrnce, zalijeme hovězím vývarem a když přijde k varu, snížíme teplotu a maso budeme pomalu vařit přibližně 45 minut. |
2 | Mezitím si očistíme a omyjeme brambory a pokrájíme je na kostičky. Kapustu očistíme, omyjeme a nakrájíme na nudličky. Oloupanou cibuli drobně pokrájíme, v pánvi na oleji zpěníme a přidáme do polévky k masu. Po půl hodině vaření do polévky vložíme brambory s kapustou, kmín, pepř, majoránku a sůl podle chuti. |
3 | Těsně před dovařením přimícháme do polévky 0,5 dl černého piva a podáváme. |
4 | Hovězí světlý vývar [27325]: |
5 | Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka. |
6 | Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené. |
7 | Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku. |
8 | Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, nezakaleného vývaru. |
9 | Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme. |
10 | Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu. |