Celerový telecí bujon se sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 135 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Celerový telecí bujon se sýrem
Celkový čas: | 135 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 105 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 28007 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
Telecí masový bujon | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
200 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Česnek |
2 ks | Cibule |
150 g | Kedlubna |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 ks | Mrkev kořen |
4 ks | Nové koření celé |
1 polévková lžíce | Olej olivový jedlý |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
2 ks | Petržel kořen |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1,5 kávová lžička | Sůl |
500 g | Telecí kosti |
600 g | Telecí maso přední |
1,5 l | Voda pitná |
Celerový telecí bujon se sýrem | |
150 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
1 kávová lžička | Oregano sušené |
0,4 dl | Sherry brandy |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
100 g | Sýr Niva (Rokfór) |
1 kávová lžička | Tymián čerstvý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 295,3mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 394,6mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 121,8mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 25,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Kedlubna, Nové koření celé, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná, Celer bulvový, Cibule, Oregano sušené, Sýr Niva (Rokfór), Tymián čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový jedlý, Petržel - nať, Telecí maso přední, Máslo čerstvé, Olej olivový, Sherry brandy, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Telecí kosti nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Celerový telecí bujon se sýrem postup přípravy receptu:
1 | Celer s cibulí oloupeme a omyjeme. Celer pokrájíme kostičky, cibuli nadrobno. Čerstvé bylinky oregano s tymiánem omyjeme, osušíme a drobně pokrájíme. |
2 | V hrnci rozpálíme olej s máslem a cibuli s celerem restujeme asi 2 minuty. Pak vlijeme 1 litr telecího masového bujónu, Sherry Brandy a vše vaříme pod pokličkou při mírné teplotě asi 20 minut. Bujon odstavíme a necháme vychladnout. |
3 | Studený bujón rozmixujeme a za stálého míchání přisypeme pokrájené bylinky a zvolna přivedeme k varu. Dáváme pozor, aby se polévka nepřipálila. |
4 | Před podáváním vlijeme do celerového bujonu smetanu, přidáme nastrouhanou Nivu a ihned podáváme. |
5 | Telecí masový bujon [27974]: |
6 | Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme. |
7 | Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut. |
8 | Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit. |
9 | Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru. |
10 | Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí. |