Studený telecí bujon s citronem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 115 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Studený telecí bujon s citronem
Celkový čas: | 115 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 28109 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
pepřové máslo | |
---|---|
40 g | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Nakládaný zelený pepř |
2 špetka | Pepř bílý |
2 špetka | Sůl |
Telecí masový bujon | |
1 ks | Bobkový list |
200 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Česnek |
2 ks | Cibule |
150 g | Kedlubna |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 ks | Mrkev kořen |
4 ks | Nové koření celé |
1 polévková lžíce | Olej olivový jedlý |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
2 ks | Petržel kořen |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1,5 kávová lžička | Sůl |
500 g | Telecí kosti |
600 g | Telecí maso přední |
1,5 l | Voda pitná |
Studený telecí bujon s citronem | |
4 krajíc | Chléb celozrnný žitný |
1 ks | Citrony |
1 polévková lžíce | Meduňka |
4 polévková lžíce | Sherry brandy |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 255,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 233,3mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 137,3mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 30,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Pepř bílý, Sůl, Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Kedlubna, Nové koření celé, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná, Chléb celozrnný žitný, Citrony mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Celer - nať, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový jedlý, Petržel - nať, Telecí maso přední, Meduňka, Sherry brandy mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Nakládaný zelený pepř, Telecí kosti nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Studený telecí bujon s citronem postup přípravy receptu:
1 | Z omytého, chemicky neošetřeného citronu nastrouháme kůru. Čerstvou opláchnutou meduňku drobně pokrájíme. |
2 | 4 krajíce černého žitného chleba nasucho opečeme v toustovači. |
3 | Připravíme pepřové máslo. Do misky dáme 40 g změklého másla, přimícháme 1 lžičku naloženého zeleného pepře, 2 špetky soli a 2 špetky hrubě pomletého bílého pepře. Máslo dobře s pepřem promícháme. |
4 | Z 1 litru čistého vychlazeného telecího bujonu odebereme opatrně z povrchu tuk, přimícháme 4 lžíce Sherry brandy, citronovou kůru, pokrájenou meduňku a podáváme s opečeným černým žitným chlebem, potřeným pepřovým máslem. |
5 | Telecí masový bujon [27974]: |
6 | Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme. |
7 | Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut. |
8 | Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit. |
9 | Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru. |
10 | Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí. |