Telecí consommé s chilli - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí consommé s chilli
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 28125 |
Kategorie: | Studené polévky |
Ingredience
Telecí masový bujon | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
200 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Česnek |
2 ks | Cibule |
150 g | Kedlubna |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 ks | Mrkev kořen |
4 ks | Nové koření celé |
1 polévková lžíce | Olej olivový jedlý |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
2 ks | Petržel kořen |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1,5 kávová lžička | Sůl |
500 g | Telecí kosti |
600 g | Telecí maso přední |
1,5 l | Voda pitná |
Telecí consommé s chilli | |
1 polévková lžíce | Chilli omáčka |
2 polévková lžíce | Mandle plátky |
8 ks | Rajčata Cherry |
1 polévková lžíce | Řeřicha |
2,5 dl | Šťáva karotková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 243,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 225,7mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 138,0mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Kedlubna, Nové koření celé, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná, Chilli omáčka, Řeřicha, Šťáva karotková mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový jedlý, Petržel - nať, Telecí maso přední, Mandle plátky, Rajčata Cherry mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Telecí kosti nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí consommé s chilli postup přípravy receptu:
1 | 8 dl telecího čistého bujonu bez tuku necháme vychladit. Mrkvovou šťávu smícháme s chilli omáčkou a zamícháme ji do bujonu. |
2 | Cherry rajčata omyjeme, překrojíme napůl a dáme je do vychlazeného bujonu. Řeřichu opláchneme, necháme odkapat a drobně ji pokrájíme. |
3 | V pánvi opražíme dozlatova nasucho mandlové lupínky. |
4 | Do každé misky položíme lžíci mandlových lupínků, zalijeme vychlazeným bujonem, posypeme řeřichou a podáváme. |
5 | Telecí masový bujon [27974]: |
6 | Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme. |
7 | Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut. |
8 | Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit. |
9 | Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru. |
10 | Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí. |