Vánoční pudink - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 885 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vánoční pudink
Celkový čas: | 885 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 405 minut |
Doba vaření: | 480 minut |
Autor: | Marsalka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (27%) |
ID receptu: | 28181 |
Kategorie: | Pudinky |
Ingredience
50 ml | Citronová šťáva |
150 g | Cukr krupice |
100 g | Cukr moučkový |
12 g | Droždí |
500 g | Hrozinky |
250 g | Kandované ovoce |
200 ml | Koňak Armaňak |
450 g | Máslo čerstvé |
200 ml | Mléko polotučné |
160 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 špetka | Muškátový oříšek |
100 ml | Rum |
2 špetka | Skořice mletá |
140 g | Strouhanka |
3 špetka | Sůl |
250 g | Švestky sušené |
4 ks | Vejce slepičí |
500 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 182g |
---|---|
Cholesterol | 256,9mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,0mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 86,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Cukr krupice, Cukr moučkový, Droždí, Hrozinky, Kandované ovoce, Muškátový oříšek, Rum, Skořice mletá, Strouhanka, Sůl, Švestky sušené, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Koňak Armaňak, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vánoční pudink postup přípravy receptu:
1 | 500 ml vody smícháme s rumem a namočíme do ní hrozinky. Oloupeme kůru z 1 citronu a necháme chvilku povařit ve vroucí vodě, poté pokrájíme na drobné kousky. |
2 | Smícháme mouku, 250 g másla, droždí, strouhanku, cukr a sůl. Dobře promícháme. Přilijeme mléko s rozmíchanými vejci a muškátovým oříškem. Znovu dobře promícháme. Do těsta přimícháme hrozinky, ovoce a skořici. Dále mícháme 5 minut. Poté necháme těsto odležet 6 hodin v chladu. Do odleženého těsta přimícháme 12 ml koňaku. |
3 | Formu vymažeme máslem a těsto do ní nalijeme. Pečeme 8 hodin při 150 °C ve vodní lázni. Před vyklopením necháme zcela vystydnout, až do podávání uchováme v chladu. |
4 | Před servírováním ohřejeme pudink ve vodní lázni. |
5 | Připravíme si brandy butter. |
6 | 200 g másla vyšleháme společně se 48 ml koňaku, 100 g moučkového cukru, 50 ml citrónové šťávy a špetkou muškátového oříšku. |
7 | Před podáváním pudink nakrájíme na tenčí plátky, polijeme 100 ml koňaku a zapálíme. K plátkům přiložíme vždy trochu brandy butter. |