Krupicový koláč se švestkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krupicový koláč se švestkami
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | Marsalka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (27%) |
ID receptu: | 28216 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
150 g | Cukr krupice |
100 ml | Koňak Armaňak |
50 g | Máslo čerstvé |
500 ml | Mléko polotučné |
35 g | Mouka mandlová |
100 g | Pšeničná krupice |
2 špetka | Skořice mletá |
250 g | Švestky |
1 ks | Vanilkový lusk |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 46g |
---|---|
Cholesterol | 150,2mg |
Draslík | 138,1mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,9mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Skořice mletá, Švestky, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Koňak Armaňak, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka mandlová, Pšeničná krupice, Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Krupicový koláč se švestkami postup přípravy receptu:
1 | Armaňak smícháme se 100 ml vody a do směsi namočíme švestky. |
2 | Mléko svaříme s vanilkovým luskem a poté odstavíme, přiklopené necháme 10 minut louhovat. |
3 | Do horkého mléka vmícháme krupici a necháme 10 minut vařit. |
4 | Za stálého míchání vsypeme skořici a 100 g cukru. |
5 | Bílky vyšleháme do tuhého sněhu. |
6 | Žloutky smícháme s 30 g másla a mandlovým práškem. Poté přimícháme sníh. |
7 | Směs vmícháme ke krupici. |
8 | Zapékací formu vymažeme máslem a nalijeme do ní krupicové těsto. Pečeme ve vodní lázni 25 minut při teplotě 205 °C. |
9 | Švestky i s tekutinou, ve které se máčely, smícháme s 50 g cukru a necháme chvíli povařit. |
10 | Nabobtnané švestky vyjmeme, sirup necháme ještě trochu zhoustnout. Poté odstavíme z plotny. |
11 | Krupicový korpus necháme vystydnout, poté vyklopíme, ozdobíme švestkami a zalijeme sirupem. |