Telecí bujon s ovesnými vločkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 135 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí bujon s ovesnými vločkami
Celkový čas: | 135 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 105 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 28300 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
pepřové máslo | |
---|---|
40 g | Máslo čerstvé |
10 ks | Nakládaný zelený pepř |
100 g | Ovesné vločky |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Telecí masový bujon | |
1 ks | Bobkový list |
200 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
150 g | Kedlubna |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 ks | Mrkev kořen |
4 ks | Nové koření celé |
1 polévková lžíce | Olej olivový jedlý |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
2 ks | Petržel kořen |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1,5 kávová lžička | Sůl |
500 g | Telecí kosti |
600 g | Telecí maso přední |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 34g |
---|---|
Cholesterol | 316,3mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 7g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 121,8mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 43,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Ovesné vločky, Pepř bílý, Sůl, Vejce slepičí, Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Kedlubna, Nové koření celé, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Petržel - nať, Celer - nať, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový jedlý, Petržel - nať, Telecí maso přední mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Nakládaný zelený pepř, Telecí kosti nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí bujon s ovesnými vločkami postup přípravy receptu:
1 | Den předem připravíme pepřové máslo: do 40 g změklého másla přimícháme 1/2 lžičky hrubě pomletého bílého pepře, 8-10 kuliček nakládaného zeleného pepře, 2 špetky soli a vše dobře vymícháme. Máslo dáme do lednice. |
2 | Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme. |
3 | Druhý den v hrnci rozehřejeme pepřové máslo a osmažíme na něm dozlatova 100 g ovesných vloček. Vločky zalijeme 1 litrem telecího bujonu a pomalu je vaříme je 5 -10 minut. Pak přimícháme 1 rozšlehané vajíčko, petrželovou nať a podáváme. |
4 | Telecí masový bujon [27974]: |
5 | Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme. |
6 | Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut. |
7 | Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit. |
8 | Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru. |
9 | Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí. |