Telecí vývar s noky a pórkem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí vývar s noky a pórkem
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 28352 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Vaječné noky | |
---|---|
15 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Nové koření mleté |
2 špetka | Pepř bílý |
2 špetka | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
Telecí masový bujon | |
1 ks | Bobkový list |
200 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Česnek |
2 ks | Cibule |
150 g | Kedlubna |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 ks | Mrkev kořen |
4 ks | Nové koření celé |
1 polévková lžíce | Olej olivový jedlý |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
2 ks | Petržel kořen |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1,5 kávová lžička | Sůl |
500 g | Telecí kosti |
600 g | Telecí maso přední |
1,5 l | Voda pitná |
Telecí vývar s noky a pórkem | |
4 polévková lžíce | Pórek |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 427,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 437,6mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 119,5mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 20,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Muškátový oříšek, Pepř bílý, Sůl, Vejce slepičí, Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Kedlubna, Nové koření celé, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Nové koření mleté, Celer - nať, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový jedlý, Petržel - nať, Telecí maso přední, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Telecí kosti nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí vývar s noky a pórkem postup přípravy receptu:
1 | V hrnci přivedeme pomalu k varu 1 litr telecího bujonu s masem. |
2 | Pórek (bílou i zelenou část) očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké kroužky. |
3 | V míse vyšleháme ze třech vaječných bílků se špetkou soli tuhý sníh. Přimícháme k němu 3 žloutky, 2 špetky bílého pepře, ještě jednu špetku soli, mleté nové kořeni, špetku muškátového oříšku a |
4 | 15 g hladké mouky. Směs vymícháme a lžicí vykrajujeme noky, které vkládáme do polévky a vaříme je jen 1-2 minuty. |
5 | Do polévky před dovařením přidáme pokrájený pórek podáváme. |
6 | Telecí masový bujon [27974]: |
7 | Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme. |
8 | Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut. |
9 | Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit. |
10 | Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru. |
11 | Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí. |