Pikantní bujon s tykví a hrozinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 155 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pikantní bujon s tykví a hrozinkami
Pikantní bujon s tykví a hrozinkami
Celkový čas: | 155 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 28357 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Telecí masový bujon | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
200 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Česnek |
2 ks | Cibule |
150 g | Kedlubna |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 ks | Mrkev kořen |
4 ks | Nové koření celé |
1 polévková lžíce | Olej olivový jedlý |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
2 ks | Petržel kořen |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1,5 kávová lžička | Sůl |
500 g | Telecí kosti |
600 g | Telecí maso přední |
1,5 l | Voda pitná |
Pikantní bujon s tykví a hrozinkami | |
4 ks | Hřebíček |
60 g | Hrozinky |
1 polévková lžíce | Koriandr čerstvý |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
200 g | Rýže předvařená (parboiled) |
2 ks | Šalotka |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
0,5 kávová lžička | Sůl |
500 g | Tykev nakládaná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 88g |
---|---|
Cholesterol | 261,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 23g |
Vitamín A | 295,9mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 132,7mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 37,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Kedlubna, Nové koření celé, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná, Hřebíček, Hrozinky, Koriandr čerstvý, Rýže předvařená (parboiled), Šalotka, Skořice mletá, Sůl, Tykev nakládaná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový jedlý, Petržel - nať, Telecí maso přední, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Telecí kosti nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Pikantní bujon s tykví a hrozinkami postup přípravy receptu:
1 | Konzervovanou tykev v sladkokyselém nálevu scedíme a necháme odkapat. Hrozinky dobře omyjeme a necháme odkapat. Z omytého koriandru otrháme lístky a odložíme je. |
2 | Cibuli šalotku oloupeme, drobně nakrájíme a v hrnci na rozpuštěném másle ji zpěníme. Pak k ní přimícháme kostky tykve, předvařenou rýži, promícháme, vše podusíme 2-4 minuty a zalijeme čistým telecím bujonem a vaříme maximálně 10 minut. Nakonec do polévky přidáme hrozinky, mletý hřebíček, podle chuti mletou skořici a sůl. |
3 | Porce polévky ozdobíme lístky koriandru. |
4 | Telecí masový bujon [27974]: |
5 | Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme. |
6 | Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut. |
7 | Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit. |
8 | Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru. |
9 | Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí. |