Dušená telecí kýta - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušená telecí kýta
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | Marsalka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (27%) |
ID receptu: | 28471 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
50 ml | Koňak Armaňak |
30 g | Maizena - kukuřičný škrob |
70 g | Máslo čerstvé |
30 ml | Olej arašídový (podzemnicový) |
6 g | Pažitka |
2 špetka | Pepř černý mletý |
120 g | Šalotka |
200 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
2 špetka | Sůl |
1300 g | Telecí kýta |
100 ml | Víno bílé |
300 ml | Vývar telecí |
400 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 199,7mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,6mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Olej arašídový (podzemnicový), Pažitka, Šalotka, Sůl, Telecí kýta, Víno bílé, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Koňak Armaňak, Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 16% (pochoutková), Vývar telecí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dušená telecí kýta postup přípravy receptu:
1 | Žampiony a šalotku očistíme a pokrájíme na menší kousky. Maso osolíme a opepříme a necháme 15 minut osmahnout ze všech stran na rozpáleném oleji. Přidáme šalotku a žampióny, přiklopené dusíme 30 minut. Poté podlijeme vínem, povaříme 10 minut. Přilijeme vývar a smetanu, dusíme dalších 10 minut. |
2 | Koňak smícháme s máslem, škrobem a nasekanou pažitkou. Maso vyjmeme z omáčky a směs z koňaku přilijeme do hrnce. Necháme chvíli povařit, poté k omáčce vrátíme maso a necháme prohřát. Ihned podáváme. |
Poznámka
Vhodnou přílohou k masu a omáčce jsou vařené brambory.