Telecí bujon se sýrovými nudlemi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí bujon se sýrovými nudlemi
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 110 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 28482 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
česnekové máslo | |
---|---|
2 stroužek | Česnek |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 špetka | Sůl |
Telecí masový bujon | |
1 ks | Bobkový list |
200 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Česnek |
2 ks | Cibule |
150 g | Kedlubna |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 ks | Mrkev kořen |
4 ks | Nové koření celé |
1 polévková lžíce | Olej olivový jedlý |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
2 ks | Petržel kořen |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1,5 kávová lžička | Sůl |
500 g | Telecí kosti |
600 g | Telecí maso přední |
1,5 l | Voda pitná |
Telecí bujon se sýrovými nudlemi | |
1 kávová lžička | Kopr čerstvý |
200 g | Nudle vaječné |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,5 polévková lžíce | Řeřicha |
1 polévková lžíce | Rukola |
200 g | Sýr Ementál (Primátor) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 53g |
---|---|
Cholesterol | 348,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 20g |
Vitamín A | 283,8mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 121,7mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 37,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Sůl, Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Kedlubna, Nové koření celé, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná, Kopr čerstvý, Nudle vaječné, Řeřicha mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Celer - nať, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový jedlý, Petržel - nať, Telecí maso přední, Petržel - nať, Rukola, Sýr Ementál (Primátor) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Telecí kosti nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí bujon se sýrovými nudlemi postup přípravy receptu:
1 | Čerstvé bylinky - petržel, kopr, rukolu, řeřichu omyjeme a drobně pokrájíme. |
2 | Sýr Ementál jemně nastrouháme a obalíme v něm středně tenké nudle. |
3 | V hrnci rozpálíme máslo a obalené nudle krátce opečeme za stálého promíchávání dozlatova. |
4 | Připravíme česnekové máslo: měkké máslo utřeme do pěny se solí, přidáme k němu prolisovaný česnek a dobře směs vymícháme. |
5 | V pánvi na rozpuštěném česnekovém másle bylinky krátce podusíme, pak je zalijeme 1 litrem telecího bujonu a přivedeme k varu. Bylinky krátce povaříme (3 - 5 minut) a polévku dochutíme solí. Pak horký telecí bujon s bylinkami opatrně nalijeme na opečené nudle, promícháme a necháme 5-6 minut dojít bez bez vaření a podáváme. |
6 | Telecí masový bujon [27974]: |
7 | Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme. |
8 | Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut. |
9 | Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit. |
10 | Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru. |
11 | Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí. |