Jehněčí krémový bujon - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jehněčí krémový bujon
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 115 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 28565 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
Jehněčí masový vývar | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
60 g | Celer - nať |
3 stroužek | Česnek |
3 ks | Cibule |
750 g | Jehněčí krkovice |
200 g | Kosti hovězí morkové |
200 g | Květák |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 ks | Nové koření celé |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
60 g | Petržel - nať |
200 g | Pórek |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
2 dl | Víno bílé |
1,5 l | Voda pitná |
Jehněčí krémový bujon | |
2 polévková lžíce | Kerblík |
0,5 dl | Koňak Armaňak |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 278,4mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 67,8mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 29,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Květák, Nové koření celé, Pepř bílý, Pepř černý celý, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Kerblík, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Jehněčí krkovice, Kosti hovězí morkové, Máslo čerstvé, Petržel - nať, Pórek, Koňak Armaňak, Máslo čerstvé, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jehněčí krémový bujon postup přípravy receptu:
1 | Kerblík omyjeme, lístky otrháme. Petrželovou nať omyjeme a pokrájíme. Bylinky krátce podusíme na rozpuštěném másle. |
2 | Do 1 litru jehněčího vývaru přidáme na kostky 300 g pokrájené uvařené jehněčí krkovičky z vývaru, 0,5 dl Armaňaku a podušené bylinky a pomalu vaříme 5 minut. |
3 | V 0,5 dl sladké smetany rozmícháme 1 žloutek se špetkou soli, směs za stálého míchání vlijeme do bujonu, necháme přejít 30 sekund varem, odstavíme z plotny a podáváme. |
4 | Jehněčí masový vývar [28495]: |
5 | Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3 - 5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý. |
6 | Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme. |
7 | Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru. |
8 | Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa. |