Recept

Jehněčí vývar s tuřínem

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 170 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 130 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (21%)
ID receptu: 28620
Kategorie: Čiré polévky

Ingredience

Jehněčí masový vývar
2 ks Bobkový list
60 g Celer - nať
3 stroužek Česnek
3 ks Cibule
750 g Jehněčí krkovice
200 g Kosti hovězí morkové
200 g Květák
2 polévková lžíce Máslo čerstvé
4 ks Nové koření celé
0,5 kávová lžička Pepř bílý
1 kávová lžička Pepř černý celý
60 g Petržel - nať
200 g Pórek
0,5 polévková lžíce Sůl
2 dl Víno bílé
1,5 l Voda pitná
Jehněčí vývar s tuřínem
300 g Brambory
2 ks Česnek
2 ks Cibule
1 kávová lžička Kmín římský
1,5 polévková lžíce Máslo čerstvé
2 polévková lžíce Olej olivový
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
1 ks Pórek
0,5 polévková lžíce Sůl
150 g Šunka od kosti
700 g Tuřín
1 kávová lžička Tymián čerstvý

Nutriční hodnoty jedné porce

72% Kalorie 1,418 kcal
Kilojoule 5 934kJ
18% Sacharidy 64 g
140% Tuky 105 g
60% Sodík 1 g
89% Bílkoviny 50 g

Jehněčí vývar s tuřínem postup přípravy receptu:

1

Tuřín a brambory oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kostičky. Očištěnou a omytou lahůdkovou cibuli s pórkem pokrájíme na tenká kolečka. Oloupaný česnek pokrájíme nadrobno. V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem a tuřín s česnekem krátce podusíme, zalijeme 1 litrem jehněčího vývaru, přidáme sůl, mletý kmín, tymián, pepř a pomalu vaříme 15 minut. Pak do polévky přidáme pokrájené brambory a vaříme dalších 15 minut.

2

Mezitím si na pánvi na másle zpěníme lahůdkovou cibuli s pórkem a děrovanou naběračkou ji vybereme tak, aby nám máslo zůstalo v pánvi a zeleninu přidáme do polévky. V pánvi si na zbylém omastku opečeme dozlatova z každé strany 8 plátků šunky (150 g), kterou pak z pánve vybereme a odložíme na ozdobení polévky. Když je zelenina měkká (celkem ji vaříme 30 minut), vývar podáváme ozdobený s opečenými plátky šunky.

3

Jehněčí masový vývar [28495]:

4

Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.

5

Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.

6

Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.

7

Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept