Jehněčí rajská polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jehněčí rajská polévka
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 28624 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
Jehněčí masový vývar | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
60 g | Celer - nať |
3 stroužek | Česnek |
3 ks | Cibule |
750 g | Jehněčí krkovice |
200 g | Kosti hovězí morkové |
200 g | Květák |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 ks | Nové koření celé |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
60 g | Petržel - nať |
200 g | Pórek |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
2 dl | Víno bílé |
1,5 l | Voda pitná |
Jehněčí rajská polévka | |
1 ks | Bobkový list |
2 stroužek | Česnek |
200 g | Cibule |
0,5 polévková lžíce | Cukr třtinový |
4 ks | Nové koření celé |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
500 g | Rajčata |
0,5 kávová lžička | Rozmarýn čerstvý |
1 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 35g |
---|---|
Cholesterol | 160,1mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 86,5mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Květák, Nové koření celé, Pepř bílý, Pepř černý celý, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Bobkový list, Česnek, Cibule, Cukr třtinový, Nové koření celé, Rajčata, Rozmarýn čerstvý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Jehněčí krkovice, Kosti hovězí morkové, Máslo čerstvé, Petržel - nať, Pórek, Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jehněčí rajská polévka postup přípravy receptu:
1 | 500 g rajčat omyjeme, spaříme horkou vodou, oloupeme a pokrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Oloupaný česnek prolisujeme. Petrželku kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme. |
2 | V hrnci si na másle zpěníme cibuli, pak k ní přidáme rajčata, prolisovaný česnek, sůl, hnědý cukr, několik jehliček rozmarýnu, promícháme a dusíme pod pokličkou přibližně 7-10 minut. Hrnec s rajčaty odstavíme, přilijeme 2 dl studeného jehněčího vývaru a tyčovým mixerem směs najemno rozmixujeme. Pak dolijeme 8 dl jehněčího vývaru, promícháme a dáme vařit s bobkovým listem a novým kořením. Polévku vaříme při mírné teplotě 10 minut, bobkový list s kořením vyjmeme z polévky a podáváme. Každou porci posypeme petrželovou natí. |
3 | Jehněčí masový vývar [28495]: |
4 | Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý. |
5 | Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. |
6 | V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme. |
7 | Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru. |
8 | Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa. |