Rajská polévka s kapucínským hráškem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 155 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rajská polévka s kapucínským hráškem
Celkový čas: | 155 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 28628 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
Jehněčí masový vývar | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
60 g | Celer - nať |
3 stroužek | Česnek |
3 ks | Cibule |
200 g | Hrášek |
750 g | Jehněčí krkovice |
200 g | Kosti hovězí morkové |
200 g | Květák |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 ks | Nové koření celé |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
60 g | Petržel - nať |
200 g | Pórek |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
2 dl | Víno bílé |
1,5 l | Voda pitná |
Rajská polévka s kapucínským hráškem | |
2 ks | Česnek |
2 špetka | Chilli koření mleté |
2 ks | Cibule |
2 kávová lžička | Cukr třtinový |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
400 g | Rajčata |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1 kávová lžička | Tymián čerstvý |
2 dl | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 45g |
---|---|
Cholesterol | 172,1mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 105,3mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 29,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Hrášek, Květák, Nové koření celé, Pepř bílý, Pepř černý celý, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Česnek, Chilli koření mleté, Cibule, Cukr třtinový, Rajčata, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Jehněčí krkovice, Kosti hovězí morkové, Máslo čerstvé, Petržel - nať, Pórek, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rajská polévka s kapucínským hráškem postup přípravy receptu:
1 | Oloupanou cibuli a česnek pokrájíme nadrobno. 400 g rajčat omyjeme, spaříme horkou vodou, oloupeme a pokrájíme na kostičky. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme. Omyté tymiánové lístky pokrájíme nadrobno. Hrášek z konzervy scedíme. |
2 | V pánvi na rozpuštěném másle zpěníme cibuli s česnekem, přidáme rajčata, která osolíme, ochutíme pepřem, hnědým cukrem a chilli. |
3 | Podušenou směs dáme do mixeru a jemně ji rozmixujeme. |
4 | V hrnci přivedeme k varu 8 dl jehněčího vývaru s 2 dl bílého vína, přimícháme rozmixovanou směs a vaříme 5 minut. Přidáme scezený sterilovaný hrášek, bylinky, promícháme, dochutíme solí a podáváme. |
5 | Jehněčí masový vývar [28495]: |
6 | Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme znovu vařit s 1.5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné, omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý. |
7 | Mezitím očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. |
8 | V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme. |
9 | Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme je z vývaru. |
10 | Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme podávat s nakrájenými plátky masa. |
Poznámka
Nejlepší je použít kapucínský hrášek.