Rajská jehněčí polévka s fazolí a pórkem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 160 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rajská jehněčí polévka s fazolí a pórkem
Celkový čas: | 160 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 28646 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
Jehněčí masový vývar | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
60 g | Celer - nať |
3 stroužek | Česnek |
3 ks | Cibule |
750 g | Jehněčí krkovice |
200 g | Kosti hovězí morkové |
200 g | Květák |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 ks | Nové koření celé |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
60 g | Petržel - nať |
200 g | Pórek |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
2 dl | Víno bílé |
1,5 l | Voda pitná |
Rajská jehněčí polévka s fazolí a pórkem | |
1 špetka | Chilli koření mleté |
1 ks | Cibule |
2 kávová lžička | Cukr třtinový |
200 g | Fazole červené sterilované |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce | Olej z vlašských ořechů |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
200 g | Pórek |
400 g | Rajčata |
0,5 kávová lžička | Sůl |
0,5 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
2 dl | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 49g |
---|---|
Cholesterol | 172,1mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 20g |
Vitamín A | 897,9mg |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 87,3mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 30,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Květák, Nové koření celé, Pepř bílý, Pepř černý celý, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Chilli koření mleté, Cibule, Cukr třtinový, Fazole červené sterilované, Rajčata, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Jehněčí krkovice, Kosti hovězí morkové, Máslo čerstvé, Petržel - nať, Pórek, Máslo čerstvé, Olej z vlašských ořechů, Pepř černý mletý, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rajská jehněčí polévka s fazolí a pórkem postup přípravy receptu:
1 | Očištěný a omytý pórek omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. V pánvi rozpálíme olej z vlašských ořechů a pórek krátce dozlatova orestujeme. Tymián omyjeme, lístky otrháme. Barevné sterilované fazole scedíme a necháme odkapat. |
2 | Omytá a spařená rajčata oloupeme a pokrájíme nadrobno. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky. V hrnci rozpustíme máslo a postupně zpěníme cibuli, přidáme rajčata, která ochutíme solí, pepřem, špetkou chilli a třtinovým cukrem. Za stálého míchání rajčata chvíli dusíme, pak na ně přilijeme 6 dl studeného jehněčího vývaru a tyčovým mixérem směs rozmixujeme. Dolijeme 2 dl vývaru, 2 dl bílého vína a polévku přivedeme k varu, přidáme fazole, promícháme, dochutíme solí a pomalu vaříme 5-7 minut. |
3 | Do hotové polévky dáme restovaný pórek a podáváme. Porce ozdobíme tymiánovými lístky. |
4 | Jehněčí masový vývar [28495]: |
5 | Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý. |
6 | Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. |
7 | V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme. |
8 | Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru. |
9 | Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa. |