Jehněčí kotlety v rajské polévce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 185 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jehněčí kotlety v rajské polévce
Celkový čas: | 185 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 145 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 28647 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
jehněčí kotlety | |
---|---|
2 stroužek | Česnek |
800 g | Jehněčí kotlety |
4 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
Jehněčí masový vývar [28495] | |
2 ks | Bobkový list |
60 g | Celer - nať |
3 stroužek | Česnek |
3 ks | Cibule |
750 g | Jehněčí krkovice |
200 g | Kosti hovězí morkové |
200 g | Květák |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 ks | Nové koření celé |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
60 g | Petržel - nať |
200 g | Pórek |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
2 dl | Víno bílé |
1,5 l | Voda pitná |
Jehněčí kotlety v rajské polévce | |
1 špetka | Chilli koření mleté |
1 ks | Cibule |
2 kávová lžička | Cukr třtinový |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
400 g | Rajčata |
0,5 kávová lžička | Sůl |
100 g | Sýr Eidam cihla 40% |
2 dl | Víno červené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 35g |
---|---|
Cholesterol | 321,6mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 80,8mg |
Vitamín E | 3,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 32,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Jehněčí kotlety, Olej slunečnicový, Sůl, Bobkový list, Česnek, Cibule, Květák, Nové koření celé, Pepř bílý, Pepř černý celý, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Chilli koření mleté, Cibule, Cukr třtinový, Rajčata, Sůl, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Celer - nať, Jehněčí krkovice, Kosti hovězí morkové, Máslo čerstvé, Petržel - nať, Pórek, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Sýr Eidam cihla 40% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jehněčí kotlety v rajské polévce postup přípravy receptu:
1 | Česnek oloupeme a prolisujeme. Omyté a osušené jehněčí kotlety potřeme česnekem, osolíme, opepříme a v pánvi na rozpáleném oleji je doměkka z obou stran opečeme, pak je z omastku vyjmeme, odložíme do mísy a uchováme teplé. Tvrdý sýr nastrouháme a odložíme do misky. |
2 | Omytá, spařená rajčata oloupeme a pokrájíme nadrobno. Oloupanou cibuli očistíme, omyjeme, nakrájíme nadrobno. V hrnci rozpustíme máslo a postupně zpěníme cibuli, pak přimícháme rajčata, která ochutíme solí, pepřem, špetkou chilli a třtinovým cukrem. Vše za stálého míchání dusíme, přilijeme 6 dl studeného jehněčího vývaru a tyčovým mixérem směs rozmixujeme. Dolijeme 2 dl vývaru, 2 dl červeného vína a polévku přivedeme k varu, promícháme, dochutíme solí, pepřem a pomalu vaříme 5-8 minut. |
3 | Na každý talíř položíme upečenou kotletu, přelijeme rajskou polévkou, posypeme sýrem a podáváme. |
4 | Jehněčí masový vývar [28495]: |
5 | Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1.5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý. |
6 | Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. |
7 | V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme. |
8 | Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru. |
9 | Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa. |