Jehněčí polévka s pleckem a nudlemi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 165 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jehněčí polévka s pleckem a nudlemi
Celkový čas: | 165 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 130 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 28648 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
vařené nudle | |
---|---|
100 g | Nudle široké |
1 kávová lžička | Sůl |
0,5 l | Voda pitná |
Jehněčí masový vývar | |
2 ks | Bobkový list |
60 g | Celer - nať |
3 stroužek | Česnek |
3 ks | Cibule |
750 g | Jehněčí krkovice |
200 g | Kosti hovězí morkové |
200 g | Květák |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 ks | Nové koření celé |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
60 g | Petržel - nať |
200 g | Pórek |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
2 dl | Víno bílé |
1,5 l | Voda pitná |
Jehněčí polévka s pleckem a nudlemi | |
300 g | Cibule červená |
600 g | Jehněčí plec |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
1 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 53g |
---|---|
Cholesterol | 259,1mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 67,2mg |
Vitamín E | 2,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Voda pitná, Bobkový list, Česnek, Cibule, Květák, Nové koření celé, Pepř bílý, Pepř černý celý, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Jehněčí plec, Olej slunečnicový, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Nudle široké, Celer - nať, Jehněčí krkovice, Kosti hovězí morkové, Máslo čerstvé, Petržel - nať, Pórek, Cibule červená, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jehněčí polévka s pleckem a nudlemi postup přípravy receptu:
1 | Jehněčí plecko omyjeme, osušíme, nakrájíme na malé kostky. Oloupanou červenou cibuli rozkrojíme napůl a pokrájíme na tenké proužky. |
2 | V menším hrnci si dáme uvařit 1/2 litru vody se lžičkou soli. Široké nudle dáme do vařící vody a pomalu je vaříme 5-7 minut. Pak je scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou, necháme odkapat. |
3 | Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme. |
4 | V hrnci na rozpáleném oleji zpěníme cibuli, pak na ni přidáme pokrájené maso, které osolíme, opepříme, promícháme s 2 lžícemi rajského protlaku a pod pokličkou dusíme přibližně 10 minut. Potom přilijeme 1 litr čistého jehněčího vývaru a povaříme dalších 20 minut. Před koncem vaření přidáme do vývaru nudle a ještě je 1-2 minuty povaříme, přidáme pokrájenou petrželku a podáváme. |
5 | Jehněčí masový vývar [28495]: |
6 | Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce, zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý. |
7 | Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. |
8 | V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme. |
9 | Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru. |
10 | Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa. |