Jehněčí vývar po balkánsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jehněčí vývar po balkánsku
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 28653 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Jehněčí masový vývar | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
60 g | Celer - nať |
3 stroužek | Česnek |
3 ks | Cibule |
700 g | Jehněčí krkovice |
200 g | Kosti hovězí morkové |
200 g | Květák |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 ks | Nové koření celé |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
60 g | Petržel - nať |
200 g | Pórek |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
2 dl | Víno bílé |
1,5 l | Voda pitná |
Jehněčí vývar po balkánsku | |
2 ks | Česnek |
1 špetka | Chilli koření mleté |
100 g | Cuketa |
0,5 polévková lžíce | Libeček |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 ks | Paprika červená |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 ks | Paprika žlutá |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
2 ks | Rajčata |
1 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 112,2mg |
Draslík | 899,3mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 86,9mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Květák, Nové koření celé, Pepř bílý, Pepř černý celý, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Česnek, Chilli koření mleté, Cuketa, Paprika červená, Paprika mletá sladká, Paprika žlutá, Pepř bílý, Rajčata, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Jehněčí krkovice, Kosti hovězí morkové, Máslo čerstvé, Petržel - nať, Pórek, Libeček, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jehněčí vývar po balkánsku postup přípravy receptu:
1 | Omyté papriky zbavíme jádřinců a pokrájíme na nudličky. Cuketu oloupeme a rozkrájíme na kostičky, omytá spařená rajčata krájíme na čtvrtky. Oloupaný česnek nakrájíme nadrobno, libeček omyjeme a drobně rozkrájíme. Uvařené maso z vývaru rozdělímeme na kostičky. |
2 | V hrnci rozehřejeme máslo, přimícháme k němu 1/2 lžičky bílého pepře a pak na něm krátce (3 - 5 minut) podusíme papriku s rajčaty, libečkem i česnekem. Posypeme špetkou chilli, sladkou paprikou, promícháme, zalijeme litrem jehněčího vývaru. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu, přidáme cuketu, pokrájené maso a vše vaříme 5 - 8 minut. Dochutíme solí a podáváme. |
3 | Jehněčí masový vývar: |
4 | Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Necháme vařit, když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3 - 5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné a omyté cibule, kterým necháme slupku, jen je překrojíme napůl. Do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Až se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou, necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý. |
5 | Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme. Během vaření přilijeme 2 dl bílého vína. Po hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30 - 45 minut. Až bude maso měkké, vyjmeme ho z vývaru. |
6 | Přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme podávat s nakrájenými plátky masa. |
Poznámka
Servírujeme teplé.