Jehněčí vývar s čevabčiči a cizrnou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 170 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jehněčí vývar s čevabčiči a cizrnou
Celkový čas: | 170 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 130 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 28659 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
čevabčiči | |
---|---|
2 ks | Česnek |
1 špetka | Chilli koření mleté |
1 ks | Cibule |
400 g | Jehněčí maso mleté |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 kávová lžička | Strouhanka |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Jehněčí masový vývar | |
2 ks | Bobkový list |
60 g | Celer - nať |
3 stroužek | Česnek |
3 ks | Cibule |
750 g | Jehněčí krkovice |
200 g | Kosti hovězí morkové |
200 g | Květák |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 ks | Nové koření celé |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
60 g | Petržel - nať |
200 g | Pórek |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
2 dl | Víno bílé |
1,5 l | Voda pitná |
Jehněčí vývar s čevabčiči a cizrnou | |
1 polévková lžíce | Bazalka |
250 g | Cizrna konzervovaná |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 41g |
---|---|
Cholesterol | 306,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 217,4mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 70,6mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 30,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli koření mleté, Cibule, Jehněčí maso mleté, Paprika mletá sladká, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí, Bobkový list, Česnek, Cibule, Květák, Nové koření celé, Pepř bílý, Pepř černý celý, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Bazalka, Cizrna konzervovaná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Celer - nať, Jehněčí krkovice, Kosti hovězí morkové, Máslo čerstvé, Petržel - nať, Pórek, Máslo čerstvé, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jehněčí vývar s čevabčiči a cizrnou postup přípravy receptu:
1 | Oloupanou cibuli drobně pokrájíme, dáme do mísy s prolisovaným česnekem. Přidáme pomleté jehněčí maso, papriku, chilli, celé vajíčko, pepř, sůl, vše hodně důkladně prohněteme. V případě, že je směs řidší, přidáme trochu strouhanky - musíme docílit, aby směs byla dostatečně tuhá. Ze vzniklé směsi uděláme malé válečky (asi velikosti palce). Na pánvi rozpálíme 2 lžíce másla s 1 lžíci oleje a válečky zprudka opečeme z každé strany tak, aby střed zůstal mírně načervenalý. |
2 | Konzervovanou cizrnu scedíme a necháme odkapat. Čerstvou bazalku omyjeme a pokrájíme na tenké proužky. |
3 | V hrnci přivedeme k varu čistý jehněčí vývar (1 litr), dáme do něj cizrnu s bazalkou a vaříme 5-7 minut. |
4 | Do talířů rozdělíme čevabčiči, zalijeme vývarem a podáváme. |
5 | Jehněčí masový vývar [28495]: |
6 | Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý. |
7 | Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. |
8 | V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme. |
9 | Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru. |
10 | Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa. |