Ostrý zvěřinový vývar s houbami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 185 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ostrý zvěřinový vývar s houbami
Celkový čas: | 185 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 140 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 28809 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
Zvěřinový bujon | |
---|---|
200 g | Celer bulvový |
40 g | Celer - nať |
3 ks | Cibule |
2 ks | Hřebíček |
2 ks | Jalovec |
600 g | Jelení maso |
500 g | Kosti srnčí |
200 g | Mrkev kořen |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
200 g | Petržel kořen |
40 g | Petržel - nať |
0,5 l | Víno červené |
1,5 l | Voda pitná |
30 g | Zázvor celý |
Ostrý zvěřinový vývar s houbami | |
50 g | Bambusové výhonky konzervované |
70 g | Celer řapíkatý |
1 ks | Chilli paprička |
50 g | Houby sušené |
200 g | Kaštany jedlé |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
1 kávová lžička | Sůl |
2 špetka | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 62g |
---|---|
Cholesterol | 139,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 33g |
Vitamín A | 230,2mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 118,4mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 31,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Hřebíček, Jelení maso, Pepř černý celý, Petržel kořen, Víno červené, Voda pitná, Zázvor celý, Bambusové výhonky konzervované, Celer řapíkatý, Chilli paprička, Kaštany jedlé, Sůl, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Jalovec, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř 4 barev, Petržel - nať, Houby sušené, Máslo čerstvé, Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kosti srnčí nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Ostrý zvěřinový vývar s houbami postup přípravy receptu:
1 | Sušené hříbky namočíme do studené vody. Po 30 minutách je scedíme a pokrájíme. |
2 | Omyjeme chilli papričku, rozkrojíme, zbavíme semínek a pokrájíme na tenké nudličky. Petrželku kudrnku omyjeme a pokrájíme nadrobno. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na tenké nudličky. |
3 | Konzervované bambusové klíčky a jedlé kaštany scedíme a necháme odkapat. |
4 | V hrnci si na rozpuštěném másle postupně podusíme hříbky, přidáme k nim chilli papričku, jedlé pokrájené kaštany, řapíkatý celer a nakonec přimícháme bambusové klíčky. Vše promícháme a dusíme 5-10 minut. Pak přilijeme 1 litr zvěřinového bujonu, ochutíme 2 špetkami mletého zázvoru, solí a pomalu vaříme ještě 5-7 minut. |
5 | Vývar podáváme posypaný petrželkou kudrnkou. |
6 | Zvěřinový bujon [28678]: |
7 | Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky. |
8 | Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny. |
9 | V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova. |
10 | Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme. |
11 | Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem. |