Vývar s pikantní jehněčí panenkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vývar s pikantní jehněčí panenkou
Vývar s pikantní jehněčí panenkou
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 28835 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Restované maso | |
---|---|
500 g | Jehněčí maso |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
1,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
1,5 kávová lžička | Sůl |
Jehněčí masový vývar | |
2 ks | Bobkový list |
60 g | Celer - nať |
3 stroužek | Česnek |
3 ks | Cibule |
750 g | Jehněčí krkovice |
200 g | Kosti hovězí morkové |
200 g | Květák |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 ks | Nové koření celé |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
60 g | Petržel - nať |
200 g | Pórek |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
2 dl | Víno bílé |
1,5 l | Voda pitná |
Vývar s pikantní jehněčí panenkou | |
2 špetka | Anýz mletý |
1 špetka | Česnek sušený |
50 g | Cibule |
1 polévková lžíce | Cukr třtinový |
1 kávová lžička | Hořčičné semínko |
2 polévková lžíce | Paprikový protlak |
2 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce | Sherry brandy |
2 špetka | Sůl |
3 polévková lžíce | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 249,2mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 39,2mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 68,0mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Pepř černý celý, Sůl, Bobkový list, Česnek, Cibule, Květák, Nové koření celé, Pepř bílý, Pepř černý celý, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Anýz mletý, Česnek sušený, Cibule, Cukr třtinový, Hořčičné semínko, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jehněčí maso, Olej olivový, Celer - nať, Jehněčí krkovice, Kosti hovězí morkové, Máslo čerstvé, Petržel - nať, Pórek, Paprikový protlak, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Sherry brandy mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vývar s pikantní jehněčí panenkou postup přípravy receptu:
1 | Jehněčí panenku omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. V pánvi si rozpálíme olej a maso prudce restujeme dozlatova. Pak ho osolíme, opepříme a vyjmeme z omastku. Omytou petrželku drobně pokrájíme. |
2 | V hrnci přivedeme k varu 1 litr jehněčího vývaru. |
3 | Cibuli oloupeme, pokrájíme na kostičky a zpěníme na omastku po masu. K cibuli přimícháme hnědý cukr, 3 lžíce vína 1 lžíci Sherry brandy a krátce orestujeme. |
4 | Vše i s masem dáme do vařícího vývaru, teplotu zmírníme a vaříme 7-10 minut. Přidáme podle chuti sůl, pepř, mletý anýz a hořčičná semínka. |
5 | Nakonec do polévky dáme 2 lžíce paprikového protlaku se špetkou sušeného česneku a pokrájenou petrželku. |
6 | Polévku promícháme a podáváme. |
7 | Jehněčí masový vývar [28495]: |
8 | Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý. |
9 | Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme. Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru. |
10 | Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa. |