Gulášová zvěřinová polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 180 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Gulášová zvěřinová polévka
Celkový čas: | 180 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 150 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 28849 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
Zvěřinový bujon | |
---|---|
200 g | Celer bulvový |
40 g | Celer - nať |
3 ks | Cibule |
2 ks | Hřebíček |
2 ks | Jalovec |
600 g | Jelení maso |
500 g | Kosti srnčí |
200 g | Mrkev kořen |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
200 g | Petržel kořen |
40 g | Petržel - nať |
0,5 l | Víno červené |
1,5 l | Voda pitná |
30 g | Zázvor celý |
Gulášová zvěřinová polévka | |
200 g | Brambory |
2 ks | Česnek |
2 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
1 kávová lžička | Majoránka |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
100 g | Olivy černé |
1 kávová lžička | Paprika červená |
4 polévková lžíce | Smetana zakysaná 14% |
300 g | Srnčí maso pečené |
1,5 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 48g |
---|---|
Cholesterol | 127,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 36g |
Vitamín A | 251,0mg |
Vitamín B6 | 1,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 105,3mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Hřebíček, Jelení maso, Pepř černý celý, Petržel kořen, Víno červené, Voda pitná, Zázvor celý, Brambory, Česnek, Cibule, Kmín drcený, Majoránka, Paprika červená, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Jalovec, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř 4 barev, Petržel - nať, Olej olivový, Olivy černé, Smetana zakysaná 14%, Srnčí maso pečené mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kosti srnčí nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Gulášová zvěřinová polévka postup přípravy receptu:
1 | Zvěřinové gulášové maso omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostky. |
2 | Očištěné a omyté brambory nakrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Oloupaný česnek pokrájíme nadrobno. |
3 | V hrnci si na oleji zpěníme cibuli s česnekem téměř dozlatova, přidáme maso, červenou papriku, promícháme a dusíme asi 7-10 minut. Pak přilijeme 1 litr zvěřinového bujonu a když přijde k varu, přidáme podle chuti sůl, kmín, majoránku a vaříme pomalu 45-60 minut. 20 minut před dokončením přidáme brambory a pokrájené černé olivy (nakládané). |
4 | Každou porci podáváme s 1 lžicí zakysané smetany. |
5 | Zvěřinový bujon [28678]: |
6 | Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky. |
7 | Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny. |
8 | V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova. |
9 | Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme. |
10 | Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem. |