Plovoucí ostrovy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle videoreceptu. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Plovoucí ostrovy
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | mala |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (27%) |
ID receptu: | 28861 |
Kategorie: | Krémy |
Ingredience
175 g | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Kakao |
2 kávová lžička | Maizena - kukuřičný škrob |
450 ml | Mléko plnotučné |
30 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Tresť vanilková |
3 ks | Vaječný bílek slepičí |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vanilkový lusk |
300 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 47g |
---|---|
Cholesterol | 389,7mg |
Draslík | 82,5mg |
Vláknina | 0,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 698,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Tresť vanilková, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kakao, Maizena - kukuřičný škrob, Mléko plnotučné, Smetana 33% (šlehačka), Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Plovoucí ostrovy postup přípravy receptu:
1 | Polovinu mléka zvolna svaříme se smetanou, 2 lžičkami cukru a vydlabaným vanilkovým luskem. Odstavíme z plotny a necháme 30 minut stát, aby se všechny chutě propojily. |
2 | Škrob rozmícháme v troše mléka, vlijeme do vychladlé směsi, promícháme a zlehka povaříme 2 minuty do zhoustnutí. |
3 | V míse prošleháme žloutky a za stálého šlehání vlijeme zhoustlé mléko. Pokud je krém řídký, povaříme jej do zhoustnutí na mírném ohni, aby se nesrazil. Přidáme vanilkovou tresť, vlijeme do misky a na krém položíme kolečko pečicího papíru, který zabrání utvoření škraloupu. |
4 | Zbylé mléko svaříme s 300ml vody a když se směs začne vařit, snížíme příkon tepla na minimum. |
5 | Z bílků ušleháme pevný sníh a zašleháme do něj zbylý cukr. Kousky sněhu opatrně lžící vkládáme do horkého mléka a vaříme 1 minutu. Nočky zdvojnásobí svůj objem. Vyjmeme je děrovanou naběračkou na papírovou utěrku, necháme odkapat a vychladnout. |
6 | Vychladlý krém rozdělíme do mističek a navrch posadíme vždy 1-2 pusinky. Dezert posypeme kakaem a podáváme. |