Ústřice se smetanou a šampaňským - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ústřice se smetanou a šampaňským
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 5 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 28865 |
Kategorie: | Předkrmy |
Ingredience
30 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Smetana 16% (pochoutková) |
115 g | Špenát listový čerstvý |
12 ks | Ústřice |
3 polévková lžíce | Víno šumivé (sekt) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 160,6mg |
Draslík | 665,4mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 32,1mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 85,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Špenát listový čerstvý, Ústřice mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 16% (pochoutková), Víno šumivé (sekt) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Ústřice se smetanou a šampaňským postup přípravy receptu:
1 | Silnější kus látky si položíme na stůl a něj naplocho položíme ústřici. Obalíme si látkou ruku a do ústřice vložíme mezi obě poloviny skořápky nůž. Nožem postupujeme po obvodu velmi opatrně, uvolňujeme svaly, až se skořápka otevře. Ústřici vyjmeme lžičkou a šťávu přelijeme do hrnce. Polovinu z 12 skořápek očistíme, zbavíme svalstva, řádně omyjeme a necháme oschnout. Vložíme je do žáruvzdorného pekáče vyloženého zmačkaným alobalem, aby se nepřeklápěly. |
2 | Přivedeme k varu šťávu z ústřic a vložíme do ní na 60 vteřin ústřice, aby ztuhly. Poté sejmeme ze sporáku. Přidáme šampaňské a dvě minuty vaříme, dokud se část nevypaří. Hrnec sundáme ze sporáku a přimícháme máslo, smetanu a opepříme. |
3 | Na vysokou teplotu rozpálíme gril. Povaříme v hrnci 3 minuty špenát, aby mírně povadl. Vymačkáme přebytečnou vodu a rozdělíme do skořápek. Navrch dáme ústřici, zalijeme omáčkou a minutu grilujeme. |