Zvěřinová polévka s bezinkovou šťávou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 160 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zvěřinová polévka s bezinkovou šťávou
Celkový čas: | 160 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 28884 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
Zvěřinový bujon | |
---|---|
200 g | Celer bulvový |
40 g | Celer - nať |
3 ks | Cibule |
2 ks | Hřebíček |
2 ks | Jalovec |
600 g | Jelení maso |
500 g | Kosti srnčí |
200 g | Mrkev kořen |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
200 g | Petržel kořen |
40 g | Petržel - nať |
0,5 l | Víno červené |
1,5 l | Voda pitná |
30 g | Zázvor celý |
Zvěřinová polévka s bezinkovou šťávou | |
1 dl | Bezinková šťáva |
1 špetka | Hřebíček |
1 špetka | Koriandr čerstvý |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 polévková lžíce | Pažitka |
1 kávová lžička | Pepř bílý |
3 polévková lžíce | Rakytníková šťáva |
1,5 kávová lžička | Sůl |
300 g | Zaječí maso |
1 špetka | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 36g |
---|---|
Cholesterol | 194,3mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 30g |
Vitamín A | 239,2mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 112,1mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Hřebíček, Jelení maso, Pepř černý celý, Petržel kořen, Víno červené, Voda pitná, Zázvor celý, Hřebíček, Koriandr čerstvý, Pažitka, Pepř bílý, Sůl, Zaječí maso, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Jalovec, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř 4 barev, Petržel - nať, Bezinková šťáva, Máslo čerstvé, Olej olivový, Rakytníková šťáva mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kosti srnčí nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Zvěřinová polévka s bezinkovou šťávou postup přípravy receptu:
1 | Omyté maso ze zaječího hřbetu pokrájíme na nudličky. |
2 | V pánvi si rozpálíme olej s máslem a maso krátce restujeme, pak ho osolíme, opepříme, přimícháme 3 lžíce rakytníkové šťávy a dusíme pod pokličkou 7-10 minut. |
3 | V hrnci si přivedeme k varu 1 litr zvěřinového bujonu s 1 dl bezinkové šťávy, pak do něj dáme podušené maso, špetku mletého hřebíčku, špetku zázvoru, koliandr, sůl podle chuti a pomalu vaříme 10 minut. |
4 | Polévku podáváme posypanou omytou, drobně pokrájenou pažitkou. |
5 | Zvěřinový bujon: |
6 | Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky. |
7 | Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny. |
8 | V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova. |
9 | Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme. |
10 | Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem. |