Slepičí krémový vývar s hráškem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 135 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slepičí krémový vývar s hráškem
Celkový čas: | 135 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 105 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 28921 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
Slepičí bujon | |
---|---|
1 polévková lžíce | Bazalka |
200 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Cibule |
200 g | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
100 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
150 g | Pórek |
1 kg | Slepice |
1 polévková lžíce | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
2,5 dl | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
Slepičí krémový vývar s hráškem | |
1 polévková lžíce | Bazalka |
150 g | Hrášek |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
100 g | Smetana zakysaná 14% |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 185,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 65,5mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Celer bulvový, Cibule, Pepř černý celý, Petržel kořen, Slepice, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé, Voda pitná, Bazalka, Hrášek, Pepř bílý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Mrkev kořen, Petržel - nať, Pórek, Smetana zakysaná 14% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slepičí krémový vývar s hráškem postup přípravy receptu:
1 | Mrkev oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. Omyté lístky bazalky pokrájíme a v hrnci je krátce podusíme s mrkví. Zeleninu zalijeme 1 l slepičího vývaru a přivedeme k varu. Přidáme 100 g zeleného mraženého hrášku, přimícháme zakysanou smetanu, dochutíme solí i pepřem a vaříme jen 5 minut. Pak polévku odstavíme, necháme chvíli vychladnout a rozmixujeme (tyčovým mixérem). |
2 | Vývar znovu přivedeme k varu, přidáme 50 g zeleného mraženého hrášku, který vaříme jen 3 minuty a podáváme. |
3 | Slepičí bujon [28675]: |
4 | Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 l vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak ihned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru. |
5 | Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme. |
6 | Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům. |