Slepičí sladkokyselý bujon s mandlemi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slepičí sladkokyselý bujon s mandlemi
Slepičí sladkokyselý bujon s mandlemi
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 28955 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
pomerančová směs | |
---|---|
2 polévková lžíce | Likér Cointreau |
2 polévková lžíce | Marmeláda pomerančová |
1 ks | Pomeranče |
Slepičí bujon [28675] | |
1 polévková lžíce | Bazalka |
200 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Cibule |
200 g | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
100 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
150 g | Pórek |
1 kg | Slepice |
1 polévková lžíce | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
2,5 dl | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
Slepičí sladkokyselý bujon s mandlemi | |
100 g | Mandle plátky |
1,5 polévková lžíce | Ocet jablečný |
100 g | Rýže předvařená (parboiled) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 56g |
---|---|
Cholesterol | 185,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 77,5mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Marmeláda pomerančová, Pomeranče, Bazalka, Celer bulvový, Cibule, Pepř černý celý, Petržel kořen, Slepice, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé, Voda pitná, Ocet jablečný, Rýže předvařená (parboiled) mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Likér Cointreau, Celer - nať, Mrkev kořen, Petržel - nať, Pórek, Mandle plátky mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slepičí sladkokyselý bujon s mandlemi postup přípravy receptu:
1 | Mandlové lupínky v pánvi nasucho opražíme. |
2 | Pomeranč omyjeme horkou vodou, osušíme, nastrouháme a dáme do misky, přidáme 2 lžíce pomerančového likéru (Cointreau) a 2 lžíce pomerančové marmelády. Směs dobře vymícháme. |
3 | 1 litr slepičího bujonu přivedeme k varu, přimícháme pomerančovou směs, potom předvařenou rýži a pomalu vaříme jen 5 minut, když je rýže uvařená, přimícháme 1,5 lžíce jablečného octa. |
4 | Pomerančový bujon podáváme s opraženými mandlemi. |
5 | Slepičí bujon [28675]: |
6 | Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. |
7 | Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. |
8 | Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru. |
9 | Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme. |
10 | Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům. |