Krůtí paprikášová polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 155 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krůtí paprikášová polévka
Celkový čas: | 155 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 28964 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
Slepičí bujon | |
---|---|
1 polévková lžíce | Bazalka |
200 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Cibule |
200 g | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
100 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
150 g | Pórek |
1 kg | Slepice |
1,5 polévková lžíce | Sůl |
0,5 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
2,5 dl | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
Krůtí paprikášová polévka | |
2 ks | Česnek |
3 ks | Cibule |
500 g | Krůtí prsa |
1 kávová lžička | Majoránka čerstvá |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 kávová lžička | Paprika mletá pálivá |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
3 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
3 polévková lžíce | Smetana 12% (konzumní) |
1,5 kávová lžička | Sůl |
0,5 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 280,2mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 1,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 57,1mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Celer bulvový, Cibule, Pepř černý celý, Petržel kořen, Slepice, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé, Voda pitná, Česnek, Cibule, Krůtí prsa, Paprika mletá sladká, Sůl, Tymián čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Mrkev kořen, Petržel - nať, Pórek, Majoránka čerstvá, Máslo čerstvé, Olej olivový, Paprika mletá pálivá, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Krůtí paprikášová polévka postup přípravy receptu:
1 | Omyté krůtí maso, nejlépe prsa, pokrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Česnek oloupeme, prolisujeme a odložíme do misky. |
2 | V hrnci na rozpáleném oleji s máslem, maso dozlatova orestujeme, ochutíme solí, pepřem, mletou sladkou a pálivou paprikou. Promícháme a zalijeme 1 litrem slepičího bujónu a pomalu vaříme 20 minut. Čerstvý estragon s majoránkou promyjeme pod tekoucí vodou, necháme odkapat a pokrájíme nadrobno. Bylinky smícháme se 3 lžícemi rajského protlaku a 3 lžícemi smetany. |
3 | Bylinkovou směs přimícháme k masu, dochutíme solí, česnekem, krátce povaříme a podáváme. |
4 | Slepičí bujon [28675]: |
5 | Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. |
6 | Cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. |
7 | Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, potom hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru. |
8 | Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. |
9 | Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujónu nebo ho využijeme k přípravě jiných pokrmů. |