Slepičí cuketová polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slepičí cuketová polévka
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 105 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 28967 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
Slepičí bujon | |
---|---|
1 polévková lžíce | Bazalka |
200 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Cibule |
200 g | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
100 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
150 g | Pórek |
1 kg | Slepice |
1 polévková lžíce | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
2,5 dl | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
Slepičí cuketová polévka | |
2 ks | Česnek |
2 ks | Cibule |
200 g | Cuketa |
200 g | Cuketa žlutá |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1,5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 špetka | Paprika mletá sladká |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
150 g | Smetana zakysaná 14% |
1 kávová lžička | Sůl |
70 g | Těstoviny čtyřvaječné |
1 kávová lžička | Tymián čerstvý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 197,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 64,7mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Celer bulvový, Cibule, Pepř černý celý, Petržel kořen, Slepice, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé, Voda pitná, Česnek, Cibule, Cuketa, Paprika mletá sladká, Pepř bílý, Sůl, Tymián čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Mrkev kořen, Petržel - nať, Pórek, Cuketa žlutá, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana zakysaná 14%, Těstoviny čtyřvaječné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slepičí cuketová polévka postup přípravy receptu:
1 | Zelenou a žlutou cuketu omyjeme, oloupeme, zbavíme jadérek a pokrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. |
2 | Oloupaný česnek prolisujeme a odložíme do misky. |
3 | V hrnci si rozehřejeme máslo a nejdříve zpěníme cibuli, pak k ní přidáme cuketu, promícháme a podusíme 5-7 minut pod pokličkou. |
4 | Potom cuketu poprášíme moukou, promícháme a zalijeme 1 litrem slepičího bujonu. |
5 | Když polévka přijde k varu, přidáme 70 g těstovin (např.zn. Rissoni), které vaříme přibližně 4-6 minut (podle návodu). |
6 | Polévku ještě dochutíme solí, pepřem, paprikou, přimícháme zakysanou smetanu, posypeme lístky omytého tymiánu a podáváme. |
7 | Slepičí bujon [28675]: |
8 | Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. |
9 | Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. |
10 | Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, aby jsme docílili čistého vývaru. |
11 | Když je maso měkké vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme. |
12 | Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům. |