Slepičí polévka s perličkou a mrkví - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slepičí polévka s perličkou a mrkví
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 115 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 28977 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
Slepičí bujon | |
---|---|
1 polévková lžíce | Bazalka |
200 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Cibule |
200 g | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
100 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
150 g | Pórek |
1 kg | Slepice |
1 polévková lžíce | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
2,5 dl | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
Slepičí polévka s perličkou a mrkví | |
2 ks | Česnek |
2 ks | Cibule červená |
2 špetka | Hřebíček mletý |
2 polévková lžíce | Kapary |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
150 g | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Pepř bílý |
400 g | Perlička |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
200 g | Rajčata |
100 g | Smetana zakysaná 14% |
1,5 kávová lžička | Sůl |
2 špetka | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 292,1mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 58,4mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Celer bulvový, Cibule, Pepř černý celý, Petržel kořen, Slepice, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé, Voda pitná, Česnek, Hřebíček mletý, Pepř bílý, Rajčata, Sůl, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Mrkev kořen, Petržel - nať, Pórek, Cibule červená, Kapary, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Perlička, Petržel kudrnka, Smetana zakysaná 14% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slepičí polévka s perličkou a mrkví postup přípravy receptu:
1 | Prsní řízky z perličky omyjeme a nakrájíme na nudličky. Mrkev oloupeme, očistíme a pokrájíme na kolečka. Oloupaný česnek prolisujeme. Petrželku opláchneme pod tekoucí vodou, necháme odkapat a drobně pokrájíme. Červenou cibuli oloupeme a drobně pokrájíme. |
2 | Rajčata omyjeme, spaříme horkou vodou, oloupeme a nadrobno pokrájíme, pak je vidličkou rozmačkáme a odložíme do misky. |
3 | V hrnci rozehřejeme máslo, na kterém zpěníme cibuli. Přidáme maso, které podusíme pod pokličkou přibližně 4 minuty, přidáme mrkev a dusíme dalších 5 minut. Přilijeme 1 litr slepičího bujonu a přivedeme k varu. Přimícháme rozmačkaná rajčata, podle chuti pepř, sůl, mletý hřebíček a mletý zázvor. Vše povaříme dalších 5 minut, přimícháme okapané konzervované kapary. Každou porci ozdobíme kopečkem zakysané smetany a posypeme petrželkou. |
4 | Slepičí bujon [28675]: |
5 | Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. |
6 | Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. |
7 | Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru. |
8 | Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme. |
9 | Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům. |