Slepičí rýžová se ztraceným vejcem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slepičí rýžová se ztraceným vejcem
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 29016 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
ztracená vejce | |
---|---|
1 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
1 kávová lžička | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
2,5 l | Voda pitná |
Slepičí bujon | |
1 polévková lžíce | Bazalka |
200 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Cibule |
200 g | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
100 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
150 g | Pórek |
1 kg | Slepice |
1 polévková lžíce | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
2,5 dl | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
Slepičí rýžová se ztraceným vejcem | |
0,5 polévková lžíce | Bazalka |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
100 g | Rýže předvařená (parboiled) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 38g |
---|---|
Cholesterol | 430,3mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 51,1mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Bazalka, Celer bulvový, Cibule, Pepř černý celý, Petržel kořen, Slepice, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé, Voda pitná, Bazalka, Pepř bílý, Rýže předvařená (parboiled), Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Ocet kvasný lihový, Celer - nať, Mrkev kořen, Petržel - nať, Pórek, Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slepičí rýžová se ztraceným vejcem postup přípravy receptu:
1 | V hrnci si přivedeme k varu 1 litr slepičího bujonu a dáme do něj dovařit promytou předvařenou rýži podle receptu. Polévku dochutíme pepřem a solí. |
2 | Petrželku kudrnku a bazalku omyjeme a drobně nakrájíme. |
3 | Připravíme si ztracená - pošírovaná vejce. |
4 | V druhém, větším hrnci přivedeme k varu horkou osolenou vodu, přidáme do ní 1 lžíci octa. Když přichází voda k varu a začínají se v ní tvořit drobné bublinky, teplotu zmírníme. |
5 | Do hrnečku vyklepneme jedno vejce a lžící mícháme vodu v hrnci tak, aby se uprostřed vytvořil vír. Do středu víru vlijeme vejce z hrnečku a od této chvíle vaříme 3 minuty, až se bílek zatáhne kolem žloutku. Vejce děrovanou naběračkou vyjmeme z vody a dáme do hlubokého talíře. |
6 | Tento postup opakujeme ještě třikrát. |
7 | Každé zatracené vejce zalijeme horkým vývarem, posypeme petrželkou s bazalkou a podáváme. |
8 | Slepičí bujon [28675]: |
9 | Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. |
10 | Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. |
11 | Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru. |
12 | Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme. |
13 | Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům. |