Recept

Bylinková slepičí polévka s rýží a vejcem

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 135 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 105 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (34%)
ID receptu: 29017
Kategorie: Čiré polévky

Ingredience

ztracená vejce
1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
1 kávová lžička Sůl
4 ks Vejce slepičí
2,5 l Voda pitná
Slepičí bujon
1 polévková lžíce Bazalka
200 g Celer bulvový
1 polévková lžíce Celer - nať
2 ks Cibule
200 g Mrkev kořen
1 kávová lžička Pepř černý celý
100 g Petržel kořen
1 polévková lžíce Petržel - nať
150 g Pórek
1 kg Slepice
1 kávová lžička Sůl
1 polévková lžíce Tymián čerstvý
2,5 dl Víno bílé
1 l Voda pitná
Bylinková slepičí polévka s rýží a vejcem
1 kávová lžička Bazalka
1 kávová lžička Estragon
1 hrst Hrášek
0,3 kávová lžička Pepř bílý celý
1 kávová lžička Petržel - nať
1 hrst Rýže předvařená (parboiled)
3 špetka Sůl

Nutriční hodnoty jedné porce

32% Kalorie 633 kcal
Kilojoule 2 649kJ
7% Sacharidy 24 g
30% Tuky 23 g
46% Sodík 915 mg
124% Bílkoviny 70 g

Bylinková slepičí polévka s rýží a vejcem postup přípravy receptu:

1

Připravíme slepičí bujon. Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Celou cibuli očistíme a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a přidáme i s cibulí ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 l vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.

2

Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.

3

Když je maso měkké, vývar scedíme. Tento čistý bujon dochutíme solí a podáváme.

4

Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.

5

Petrželovou nať, bazalku a estragon omyjeme a nadrobno nakrájíme.

6

V hrnci přivedeme k varu 1 litr slepičího bujonu, dáme do něj promytou předvařenou rýži a zelený hrášek a vaříme 5-8 minut. Do polévky přidáme připravené bylinky a vaříme přibližně 2 minuty. Dochutíme bílým pepřem a solí.

7

Připravíme si ztracená vejce: do vroucí osolené vody (když jsou ve vodě drobné bublinky; voda nesmí vřít divokým varem) přidáme 1 lžíci octa. Do hrnečku vyklepneme jedno vejce. Lžící rozmícháme vodu tak, abychom uprostřed vytvořili vír. Do středu víru vylijeme z hrnečku vejce a vaříme asi 3 minuty, až se bílek bude postupně zatahovat kolem žloutku, který nakonec zůstává skrytý v bílku. Vejce děrovanou naběračkou vyjmeme z vody a odložíme do hlubokého talíře. Tento postup opakujeme ještě třikrát. Každé zatracené vejce zalijeme horkým vývarem a podáváme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept