Savojské brambory - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Savojské brambory
Savojské brambory
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | holinka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (25%) |
ID receptu: | 29022 |
Ingredience
1200 g | Brambory |
2 stroužek | Česnek |
100 g | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko polotučné |
3 špetka | Muškátový oříšek |
2 špetka | Pepř černý mletý |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
2 špetka | Sůl |
300 g | Sýr Ementál (Primátor) |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 196,8mg |
Draslík | 860,4mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 23,3mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 26,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Muškátový oříšek, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Sýr Ementál (Primátor) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Savojské brambory postup přípravy receptu:
1 | Brambory oloupeme a pokrájíme na 3 mm silná kolečka. Propláchneme a necháme dobře okapat. |
2 | Pekáč vytřeme máslem a česnekem. Naplníme do výše 2 cm bramborami. |
3 | Posypeme strouhaným sýrem a opět posypeme bramborami. |
4 | Postup opakujeme do spotřebování všech surovin. |
5 | Vejce smícháme se solí, pepřem, muškátovým oříškem, mlékem, smetanou a dobře prošleháme. |
6 | Vzniklou směsí přelijeme pekáč s bramborami. |
7 | Máslo pokrájíme na menší kousky a poklademe jím povrch brambor. |
8 | Necháme zapéct 50 minut při 210°C. |