Artyčoky zapečené - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Artyčoky zapečené
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | Kolmanova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (32%) |
ID receptu: | 29054 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
80 g | Anglická slanina |
600 g | Artyčoky |
400 g | Brambory vařené |
30 g | Cibule |
200 ml | Hovězí vývar základní |
30 g | Karotka |
25 g | Máslo čerstvé |
30 ml | Olej olivový |
3 g | Pepř černý mletý |
40 g | Šalotka |
40 g | Slanina vepřová |
10 g | Sůl |
150 ml | Víno bílé |
40 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 41g |
---|---|
Cholesterol | 27,9mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 27,2mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Artyčoky, Brambory vařené, Cibule, Hovězí vývar základní, Karotka, Šalotka, Slanina vepřová, Sůl, Víno bílé, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Artyčoky zapečené postup přípravy receptu:
1 | Artyčoky očistíme, odřízneme horní části a ořežeme dřevnaté části. Spodní části vydlabeme. Šalotku a cibuli nakrájíme nadrobno, žampiony na plátky, karotku na kolečka, slaninu na kostičky, anglickou slaninu na plátky. |
2 | V pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme kostičky slaniny, šalotku, žampiony a pozvolna osmažíme. Touto směsí naplníme artyčoky a překryjeme je plátkem anglické slaniny. |
3 | V pekáčku rozpálíme olej, zpěníme cibuli s karotkou, vložíme naplněné artyčoky, osolíme, opepříme, podlijeme vínem a zprudka vyvaříme víno téměř na tuk. Podlijeme vývarem, pekáček zakryjeme a zvolna dusíme ve vyhřáté troubě asi 30 minut. Pekáček odkryjeme a necháme zvolna dopéct odkryté, aby plátky slaniny lehce zezlátly. Hotové artyčoky rozdělíme na talíře, doplníme vařenými bramborami a přelijeme šťávou z pekáčku. |