Artyčoky na smetaně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Artyčoky na smetaně
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | fik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (79%) |
ID receptu: | 29055 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
600 g | Artyčoky |
50 ml | Bešamel |
400 g | Brambory vařené |
30 g | Cibule |
200 ml | Hovězí vývar základní |
25 g | Máslo čerstvé |
25 ml | Olej olivový |
100 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
10 g | Sůl |
60 g | Sýr Ementál (Primátor) |
50 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 38g |
---|---|
Cholesterol | 34,4mg |
Draslík | 985,4mg |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 26,1mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Artyčoky, Bešamel, Brambory vařené, Cibule, Hovězí vývar základní, Sůl, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Olej olivový, Smetana 16% (pochoutková), Sýr Ementál (Primátor) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Artyčoky na smetaně postup přípravy receptu:
1 | Očištěným artyčokům odřízneme horní část a ořežeme dřevnaté části. Spodní části vložíme do vroucí osolené vody a vaříme zvolna 25 až 30 minut. Scedíme a necháme okapat. Mezitím rozpálíme v pekáčku olej s máslem, přisypeme pokrájenou cibuli, plátky žampionů, osmahneme, artyčoky nakrájíme na kostky a vložíme do pekáčku, podlijeme vývarem a dusíme, dokud se vývar z poloviny nevyvaří. Přilijeme smetanu, bešamel, zasypeme strouhaným sýrem a dáme do trouby na 10 minut zapéct. |
2 | Podáváme s vařenými bramborami. |