Gratin Dauphinois - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Gratin Dauphinois
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 29078 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 kg | Brambory |
1 stroužek | Česnek |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
400 ml | Mléko polotučné |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
50 g | Sýr Gorgonzola |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 89,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 28,9mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Muškátový oříšek, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Pepř černý mletý, Sýr Gorgonzola mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Gratin Dauphinois postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Kulatou zapékací mísu vymažeme máslem a vytřeme stroužkem česneku. Brambory očistíme, omyjeme, okrájíme slupku a nakrájíme na tenká kolečka. Vložíme do zapékací mísy, osolíme, opepříme a posypeme muškátovým oříškem. Sýr nastrouháme, vejce rozšleháme v mléce. Brambory smícháme s rozšlehaným vejcem a mlékem, důkladně promícháme. |
2 | Připravenou bramborovou směs posypeme sýrem a obložíme vločkami másla. Podáváme se zeleninovým salátem. |