Pikantní kachní bujon se švestkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pikantní kachní bujon se švestkami
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 115 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 29106 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Bujon z kachny [29086] | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
200 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
3 polévková lžíce | Husí sádlo |
150 g | Játra kuřecí |
1 kg | Kachna mražená |
150 g | Kuřecí srdíčka |
2 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Nové koření celé |
1 polévková lžíce | Pepř černý celý |
1 ks | Petržel kořen |
3 ks | Rajčata |
1 polévková lžíce | Šalvěj čerstvá |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
4 dl | Víno červené |
8 dl | Voda pitná |
150 g | Žaludky drůbeží |
Pikantní kachní bujon se švestkami | |
1 krajíc | Chléb konzumní |
200 g | Kachní prsa |
1 špetka | Kardamom |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,5 l | Pivo tmavé 10% 3,7% obj. |
1 kávová lžička | Sůl |
100 g | Švestky |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 245,9mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 72,3mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 38,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Husí sádlo, Játra kuřecí, Kuřecí srdíčka, Nové koření celé, Pepř černý celý, Petržel kořen, Rajčata, Šalvěj čerstvá, Sůl, Víno červené, Voda pitná, Kardamom, Sůl, Švestky mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kachna mražená, Mrkev kořen, Žaludky drůbeží, Chléb konzumní, Kachní prsa, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Pivo tmavé 10% 3,7% obj. mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pikantní kachní bujon se švestkami postup přípravy receptu:
1 | Sušené švestky (bez pecek) omyjeme a pokrájíme na kousky. Omytá kachní prsa pokrájíme na nudličky. |
2 | V hrnci rozpustíme 2 lžíce másla, přimícháme mletý pepř a maso, které dusíme přibližně 5 minut. Pak přimícháme pokrájené švestky, rozdrobený krajíc chleba a dusíme dalších 5 minut. |
3 | Potom přilijeme 0.5 litru kachního bujonu a 0.5 litru černého piva a pomalu vaříme 5-7 minut. |
4 | Polévku dochutíme solí, pepřem, kardamomem a podáváme. |
5 | Bujon z kachny [29086]: |
6 | Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme ji do většího hrnce. |
7 | Důkladně omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat. |
8 | Mezitím si očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu. |
9 | Šalvějové lístky omyjeme a přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky. |
10 | Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a pak ho necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme). |
11 | Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu, nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek. |