Cibulová polévka s mlékem a Nivou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Cibulová polévka s mlékem a Nivou
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | pokova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (3%) |
ID receptu: | 29185 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
200 g | Cibule |
300 ml | Mléko polotučné |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
100 g | Sýr Niva (Rokfór) |
1,5 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 22,0mg |
Draslík | 428,0mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,6mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Muškátový oříšek, Olej rostlinný, Sůl, Sýr Niva (Rokfór) mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Cibulová polévka s mlékem a Nivou postup přípravy receptu:
1 | Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. V hrnku ve studeném mléce rozmícháme mouku. |
2 | V hrnci rozpálíme olej, přisypeme cibuli, necháme lehce zrůžovět. Přidáme bobkový list, strouhaný muškátový oříšek, přilijeme mléko s moukou, asi 5 minut stále mícháme. Pak zmírníme teplotu, přilijeme vývar a necháme zvolna provařit, občas zamícháme. |
3 | Na závěr odstraníme bobkový list, přisypeme rozdrobenou Nivu a ještě asi dvě minuty mícháme. Polévku už nevaříme, jen zlehka zahříváme, dochutíme solí, pepřem a podáváme. |
Poznámka
Místo Nivy lze použít také Stiltonský sýr, jehož jméno je odvozeno od Stiltonu v hrabství Huntingdonshire.